Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 400

Снимка: Ани Петрова

През май ще имаме вече колективен имунитет
България е успяла да си осигури 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер, които ще бъдат доставени през следващите два месеца, предаде БГНЕС, като цитира премиера Борисов, който е на посещение в Пловдивския регион. "Хората могат да бъдат спокойни, че имунизацията ще върви с пълна сила", обяви Бойко Борисов. Той изрази увереност, че увеличаващият се брой ваксинирани и оздравели ще допринесе за това страната ни да преодолее пандемията. Борисов обърна внимание, че борбата със заразата продължава и вече тече подготовка за ваксинирането през следващата година на европейско ниво, но при по-високи цени. По тази причина, според премиера, в новите бюджети би следвало да се залагат и по-големи буфери за ваксини.

Лекари настояват за общи действия срещу Covid -19
Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем в здравеопазването. Това посочиха пред БНР д-р Мария Пишмишева и д-р Гергана Николова, които работят на първа линия с пациенти с коронавирус и бяха сред изявените медици и здравни специалисти, които получиха на 7 април почетния знак на президента на церемония на „Дондуков“ 2. По думите на д-р Николова, Covid-19 е дълго и самотно за болните заболяване, което е трудно за всички и призова хората да спазват мерките, за да бъде преборена болестта. За същото апелира и д-р Николова: "Застанете на страната на вашия лекар, за да можем да победим болестта."

Положителни са 1352 проби за Covid -19 в България
Новите случаи на Covid -19 са 1 352 или близо 15 % от направените общо 9 118 теста. Според данните на Единния информационен портал в болници с коронавирус остават 10 365 пациенти, от които 801 - в интензивни отделения. Починали са 43-ма души, а като излекувани са отчетени 930 пациенти. Над 571 хиляди са ваксинираните в страната, а през последното денонощие са били поставени още 3 666 дози.

Властите обмислят допълнително разхлабване на мерките
Процентът на заразените с коронавирус намалява и затова се обмисля допълнително разхлабване на ограничителни мерки. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, при посещение в Мулдавския манастир "Света Петка", излъчено във фейсбук страницата на премиера Бойко Борисов. Ангелов обаче не посочи кои мерки ще бъдат разхлабени. Според министъра, спадът на заболелите показва, че ограниченията са били ефикасни и ако тенденцията се запази разхлабването на мерките ще продължи.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00