Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 403

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До юни България очаква да постигне колективен имунитет
До юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб срещу Covid-19.

Той коментира, че България одобрява въвеждането на ваксинационни сертификати за пътуване. „Ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация и мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора“, обясни Кантарджиев.

До 2 седмици се очаква резултатът от тестовете – дали може да се комбинират първата и втората доза от различни видове ваксини, но юридически това все още не е издържано, коментира още професорът.

За денонощието оздравелите са повече от заразените с Covid-19
2 944 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 16 242 тестове през последното денонощие. Положителни са малко над 18% от пробите, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София 692. Следват Варна – 282, Пловдив – 270 и Бургас – 253-ма.

Активните случаи са 69 962. На болнично лечение са 9 799 пациенти, 799 – в интензивни отделения. 127 са починалите, а излекуваните са 3995. За последните 24 часа са поставени 10 503 дози ваксини. С тях броят на поставените дози от началото на имунизацията е 590 495. 116 423 души са получили пълна имунизация с две дози от антивирусните препарати.

Расте броят на децата с Covid в Ловешко
В област Ловеч расте броят на диагностицираните с коронавирус деца. За последното денонощие са диагностицирани три нови случая на заразени малолетни от общо 52-ма заболели, съобщава кореспондентът на БНР Пламен Христов.Активните случаи в региона намаляват и в момента са 855. Запазва се обаче големият брой на приетите за лечение в болници, които тази сутрин са били 222-ма.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00