Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.


Още от категорията

Президентът свиква Съвета за сигурност заради Северна Македония

На 10 януари, понеделник, държавният глава Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от пресслужбата на президентството. Темата на заседанието е „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република..

публикувано на 07.01.22 в 15:45

По съседски: Събития с балкански адрес

Цената на PCR тестовете в Гърция стана политически въпрос Опозицията в Гърция поиска предсрочни избори и обвини правителството, че няма стратегия за справяне с Covid-19. Повод е фиксираното от държавата намаление на цената за PCR..

публикувано на 07.01.22 в 11:19
Кирил Петков

Премиерът лично ще наблюдава дейността на Агенцията за българите в чужбина

Премиерът Кирил Петков разпредели функциите по координация на общата политика на правителството и по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет.  Под личното наблюдение на премиера ще бъдат Държавната агенция за бежанците,..

публикувано на 05.01.22 в 19:14
Подкасти от БНР