Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 407

Снимка: БГНЕС

Борисов разпореди възстановяването на НОЩ
Премиерът в оставка е разпоредил на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов дейността на НОЩ да бъде възстановена, докато бъде избрано ново правителство. Това стана ясно днес, на извънреден брифинг на ГЕРБ. По думите на Борисов, повечето партии в парламента са призовавали за закриването на Националния оперативен щаб и предложи д-р Александър Симидчиев да го оглави и да дава указания на министрите, докато има ново правителство как да действа. Премиерът в оставка коментира още че, членовете на Националния оперативен щаб са държавни служители, а щабът е съвещателен орган към министър-председателя, затова и закриването му е било следствие от оставката на правителството.

Рано е да се говори за колективен имунитет срещу Covid -19 в България
Освен известните южноафрикански, берлински, румънски и други мутации на Covid-19 по света, в Северна България е засечен нов вариант, който българските здравни власти проучват. Пред Нова Тв, имунологът акад. Богдан Петрунов коментира, че заради голямата изменчивост на вируса е възможна и четвърта вълна на Covid-19, което ще наложи постоянно разработване на нови ваксини. По отношение на колективния имунитет, имунологът е по-скоро скептичен заради темповете, с които върви имунизацията. Акад. Петрунов добави, че някои от компаниите вече разработват трета доза на ваксината, която да се поставя през ноември и подчерта, че не препоръчва смесването на иРНК ваксина с векторна, защото няма категорични данни за безопасността. Специалистът коментира също,  че в становището на ЕМА, относно появата на тромби при ваксина с Астра Зенека, става въпрос за вероятна реакция, която не е доказана. Освен това, тромбоемболията се среща често при заболяването Covid -19, за разлика от случаите при имунизация, където е рядкост, посочи той.

Здравните експерти в България препоръчват разхлабването на мерките да се забави
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб (НОЩ) предуреди, че разхлабването на мерките неминуемо ще даде отражение на заболеваемостта. В интервю за БНР той посочи, че ще препоръча предстоящото отваряне на нощните заведения да не бъде предприето. Освен това, според Кунчев, е необходимо да има координиращ орган в борбата с Covid-19, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения. По думите на здравния експерт, "България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно", а високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.  По отношение на ваксините, епидемиологът коментира, че е наложително да има кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Близо 14% от пробите за Covid-19 са положителни
Новите случаи на Covid-19 в България са 1076, показват данните на Eдинния информационен портал. От направените 7822 тестове, 13,8 % са положителни. Най-много новозаразени има в София – 277, във Варна - 114 и Бургас - 108. Излекуваните са 1204, починали са 38 души, а в болница се намират 9204 пациенти – от тях 797 в интензивни отделения.

Вчера са поставени 3087 дози ваксини и с тях общият им брой става 637 216. Реимунизираните са 128 020.

Редактор: Дарина Григорова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 431

Служебният кабинет трябва да решава за извънредните мерки „Това, което предстои, е да се види как ще продължи подкрепата на държавата за хората и бизнеса, защото настоящите мерки действат до 31 май. Осигурени са средствата за тях и през юни, но дали..

публикувано на 12.05.21 в 18:07

Covid-19 в България: Ден 430

Предупреждение за нова вълна на Covid-19 До 3 месеца децата под 16 г. в страната също ще може да бъдат имунизирани, каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обоснова твърдението с това, че в САЩ вече е одобрено..

публикувано на 11.05.21 в 17:50

Covid-19 в България: Ден 429

Стартира пета фаза на ваксинацията Националният ваксинационен щаб счита, че може да започне петата фаза на ваксинация. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на щаба. По думите му, това означава, че всички..

обновено на 10.05.21 в 17:54