Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 410

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксината на „Астра Зенека“ ще продължи да се прилага в България
Не се обмисля изтегляне на ваксината на „Астра Зенека“. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той препоръча хората, ваксинирани с „Астра Зенека“, да изчакат 84 дни и след това да обмислят поставянето на втора доза, но това да става при лица, които не са имали сериозни нежелани лекарствени реакции. „За да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността и качеството, но ваксината е разрешена от Европейската медицинска агенция. На този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага“, допълни Кирилов.

Новозаразените с Covid се задържат на 15% от тестваните за денонощието
2096 са новите случаи на коронавирус в страната, при направени 13 800 теста. Положителни са 15,2% от пробите за последното денонощие, сочи Единният информационен портал. Най-много са новите случаи в София – 437. Следват Пловдив с 227, Бургас със 183 и Варна със 163 новозаразени.
61 120 са регистрираните болни с коронавирус. 8598 са хоспитализираните пациенти. 765 се лекуват в интензивни отделения.106 са починалите с Covid-19. Оздравелите за последните 24 часа са 3351 души.

Продължава масовата ваксинация в България
11 876 са поставените ваксини през изминалите 24 часа. Общо поставените дози са 657 333. Имунизирани с втора доза са 135 377 души.

Ковид реанимацията на областната болница в Ямбол отново е пълнаЗаболеваемостта в региона спада, но много от пациентите търсят помощ, когато състоянието им е критично. В интензивното отделение на ямболската болница има само едно свободно легло, съобщи директорът на регионалната здравна инспекция Донка Желева. „Това показва, че хората се самолекуват и чакат до последния момент преди да потърсят лекарска помощ“, обясни тя.

91 пациенти от областта са настанени в момента в болници, близо 600 са на домашно лечение. Ваксинацията в региона се извършва, както в 8 -те имунизационни центрове, така и при личните лекари, с две дози ваксина са 2617 души, съобщи кореспондентът на БНР Даниела Костова.

Във Варна продължават записванията за безплатни прегледи за преболедувалите Covid-19
Интересът към програмата „Комплексно  постковид проследяване“, която се реализира от V ДКЦ „Св. Екатерина“ е голям,  съобщи д-р Галина Павлова – управител на здравното заведение. Близо 250 души ще бъдат прегледани и изследвани, като за удобство на пациентите са препоръчителни предварителни записвания на телефон 052/650-568. За дейностите по програмата са отпуснати 10 000 лева, информира БНР-Варна.

Карантина в три детски градини и две училища в Пловдив 
Област Пловдив е сред водещите по брой новозаразени с коронавирус през изминалото денонощие- 227. Според РЗИ сред новозаразените има и две медицинска сестри, едната от които е в детска ясла. Карантина е наложена на контактните 31 деца, 6 души персонал и медицинска сестра. 

Заболели са също двама учители, двама помощник-възпитатели и дете от общо 3 детски градини. Под карантина са поставени 61 контактни деца и 8 души от персонала. Положителни за ковид са и двама ученици от 2 учебни заведения. Карантинирани са контактните 48 деца от съответните класове, информира БНР-Пловдив. Според Областната информационна система свободните болнични легла са 455, от които 28 интензивни.

Проф. Костадин Ангелов: НС да излъчи членове на НОЩ
Министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов призова Народното събрание да излъчи членове на Националния оперативен щаб, които утре да  бъдат представени на редовния брифинг. „Няколко дни слушам как представители на различните политически партии предлагат членове на Националния оперативен щаб, имат идеи за неговите функции, за неговия състав и за неговите действия. Утре Националният оперативен щаб и аз, като министър на здравеопазването в оставка, ще дадем поредния брифинг, с който да информираме българското общество. Много моля, ако днес е възможно, нека НС вземе решение и да даде членове на НОЩ, които до края на деня да бъдат конституирани“.

Редактор: Гергана Манчева  + Екип „Новини“


Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в 
специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00