Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 412

Снимка: БГНЕС

На предстоящите християнски празници Цветница и Великден в църквите ще се влиза при спазване на дистанция и маски, съобщи министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов. Препоръчва се вярващите да не целуват иконите. Върбовите клонки на Цветница ще се раздават извън храмовете, а полицията ще осигурява обществения ред.

Разрешени са присъственото обучение в образователните центрове и публика на спортните състезания на открито
От 24 април се разрешава присъственото обучение в образователните центрове при физическа дистанция най-малко метър и половина, маски и дезинфекция на всеки час. Това разпореди министърът на здравеопазването със заповед днес.

Два дни преди дербито Левски – ЦСКА София бе взето решение и за връщане на публиката по стадионите при запълване на 30% от капацитета, но не повече от 1000 души на сектор.

Нови условия за влизане на туристи в България
Във връзка с туристическия сезон, от 1 май в страната ще се влиза с ваксинационен сертификат, отрицателен PCR и антигенен тест или документ за преболедуване на Covid-19, но той трябва да е валиден не по-рано от 6 месеца преди датата за влизане в България, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Българският туризъм ще се рекламира с кампания „Безопасно лято 2021“
България ще привлича чужди туристи със специално подготвени рекламни видеа на четири езика – български, английски, немски и иврит, които ще се разпространяват на приоритетни за страната ни пазари. Кампанията е организирана от Министерството на туризма и ще минава под надслов „Безопасно лято 2021“.

България последователно прилага всички необходими мерки за най-висока сигурност, така че гостите да се чувстват защитени и сигурни по време на престоя си. Спазването на санитарно-хигиенните предписания е сред ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), уточняват от министерството.

Ваксинациите ще продължат и през великденските празници
Важно е първата и втората фаза на ваксинацията да приключат бързо. Затова зелените коридори за имунизация ще работят и по време на Великденските празници. Това каза пред Нова телевизияглавният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ваксинационните кабинети ще работят от 9 до 17 часа, като не е необходимо предварително записване, уточни той. Почивен ден ще бъде 3 май и то само за ваксинационните кабинети на Александровска болница в София.По повод предстоящата поредица от празници призова хората да не забравят за спазването на противоепидемичните мерки.

Колкото до наличните ваксини в България, за следващото тримесечие проблемът с ваксините e решен. Очаква се доставката на над 5,5 млн. дози, заяви Кунчев.

1681 са новите случая на коронавирус
Новите случаи на Covid-19 в страната са 1681 при направени 13 423 теста, сочи Единният информационен портал. Положителни са 12,52% от направените проби.

Най-много са новите случаи в София-град – 386. Следват областите Пловдив – 157, Варна – 125 и Стара Загора с 96.
Регистрираните активно болни са 57 473. От хоспитализираните 8309 пациенти в интензивни отделения се лекуват 781 души.
За последното денонощие са починали 103-ма души. Излекуваните са 3192.
За последните отчетени 24 часа са поставени 22 016 ваксини.Общо поставените дози вече са 698 517.  Имунизирани с втора доза са 151 817 души.

Не се изисква карантиниране за пътуващи транзитно към Албания
Пътуващите за Албания, които преминават транзитно през Северна Македония и Гърция, няма да бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина, съобщи българското външно министерство. До 3 май 2021 г. Албания въведе задължителна карантина за период от 14 дни за всички граждани, пристигащи в страната от Гърция и Северна Македония.

От българското посолство в Тирана, напомнят, че българските граждани, които планират пътуване до Албания през посочения период, могат да използват и маршрута през Косово.

За влизане на територията на Албания не се изисква представянето на негативен тест за Covid-19. В страната продължава да е в сила забрана за движението на граждани и превозни средства между 22:00 и 6:00 часа.

Съставил: Весела Кръстева


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00