Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 415

Снимка: БГНЕС

България ще прилага и ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Еднодозовата ваксина на „Джонсън и Джонсън“ ще се използва в България без ограничения. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг след заседание на Националния ваксинационен щаб. Той припомни, че щабът е изчакал решението на Агенцията по лекарствата на САЩ, което е положително. Решение да прилагат тази ваксина са взели още 7 европейски страни.

Кунчев съобщи, че известно количество от еднодозовата ваксина ще бъде насочено към  заетите в туристическия сектор преди летния туристически сезон, както и към ромското население. Повече по темата – ТУК.

Нова голяма доставка ваксини пристигна в България

Над 152 000 нови ваксини срещу Covid-19 пристигнаха у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

138 060 са дозите от производителя „Пфайзер/Бионтех“, а 14 400 са от ваксината на „АстраЗенека“. Доставените количества веднага са разпределени към Регионалните здравни инспекции в страната.

На 28 април предстои следваща доставка на 12000 дози от производителя „Джонсън и Джонсън“.

Лекарите виждат рязък спад на интереса към ваксиниране

Налице е затихване на интереса към ваксините, каза пред програма „Хоризонт“ на БНР д-р Георги Миндoв, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. „Просто вече няма желаещи. За никакви ваксини. Рязко намаляха. Изчерпаха се, стигна се едно насищане“, твърди лекарят. Това се случва на фона на налични ваксини както от „Модерна“, така и от „Астра Зенека“ , допълва д-р Миндов.

Отчетен е нов спад на новозаразените и починалите за денонощието

400 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие, сочи Единният информационен портал. Положителни са малко над 7,33% от направените 5445 теста. Най-много са новите случаи в София-град – 151. Следват областите Варна  с 50, Пловдив с 28, Бургас и София-област с по 25.

56 650 са регистрираните активно болни. 8080 са хоспитализираните, като 746 от тях се лекуват в интензивни отделения. Излекуваните за последните 24 часа са 557. Починалите са 48 души. През изминалото денонощие са поставени 2070 ваксини. Общо поставените дози вече са 723 240. Имунизирани с две дози вече са 163 966 души.

Постоянен Зелен коридор в две болници и медицински център в Пловдив

РЗИ Пловдив обяви списък с кабинетите, в които предоставят свободна ваксинация в празничните дни. Графикът важи за периода 30 април – 9 май. Ваксинация ще се прави с наличните в Пловдив ваксини на „АстраЗенека“, „Модерна“ и „Пфайзер“. Списък на ваксинационните пунктове – вижте ТУК.

В областта - на Разпети петък, ваксини ще се поставят и в болниците в Асеновград и Първомай. От 5 май ваксинационни кабинети ще са достъпни в Карлово и Стамболийски.

26% ръст на смъртността за първите три месеца на годината

С над 26% се е увеличила общата смъртност през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2020 г., сочат данните на Националната статистика. Над 36 000 души са починали през първите три месеца на тази година, което е с близо 7 500 души повече спрямо година по-рано. Смъртността се е увеличила във всички области. Повече по темата- ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00