Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 419

До 12 часа на 30 април през "Пирогов" бяха минали около 600 души
Снимка: БГНЕС

„Зелени коридори“ за ваксинация срещу Covid-19
От днес до 9 май са отворени зелени коридори за ваксинация срещу Covid-19 без предварително записване, основно с иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech. На желаещите ще може да бъде поставена и ваксината на AstraZeneca. Ваксинационните пунктове за страната са 26, четири в столицата, предаде репортерката ни Мила Младенова.

Хаос и опашки предизвикаха "зелени коридори" за ваксинация
Дълги опашки от чакащи за ваксина се извиха пред имунизационните центровете в страната.
В София такива коридори предлагат болниците Александровска, "Пирогов", "Света Анна" и Военно-медицинска академия. Най-големи бяха опашките пред Александровска болница. За да бъдат ваксинирани, хората са чакали по 3-4 часа, показа проверка на БНР. Една от чакащите е разказала пред репортерката ни Надежда Николова, че си е запазила час за днес през електронната платформа, но в кабинета са й казали, че след като са обявени „зелени коридори“, отпадат всякакви регистрации и всички чакат на опашка на общи основания.

Под 8% са положителните тестове за Covid-19
1237 са новите случаи на инфекция с коронавирус в България, регистрирани за денонощие, или 7,6% от направените 16 259 теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ.
В болница са 6824 души с коронавирусна инфекция, от тях 682 са в интензивни отделения. 90 души са починали през последното денонощие, 2881 са излекувани. Активните случаи са 49 048.
Близо 27 хиляди души са ваксинирани през последното денонощие. 207 хиляди души са с две поставени ваксини.

На Разпети петък в храма при спазване на противоепидемичните
На днешния Разпети петък вярващите се стичат към православните храмове. Репортерът ни Андрей Борисов, който посети Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София, предаде, че вярващите спазват противоепидемичните мерки като дистанция и носене на маски.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Съставила: Миглена Иванова

Още от категорията

0,5% положителни проби за коронавирус

През изминалото денонощие са установени 41 нови случаи на коронавирус от направените 8400 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са 0,5%. Най-много новозаразени има в София – 15, в Пловдив – 7 и в Бургас - 6. В..

публикувано на 20.06.21 в 09:17

Рилският манастир и старият Несебър - сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник - Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история. Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са..

публикувано на 15.06.21 в 10:06

81 новозаразени с коронавирус

През изминалото денонощие са установени 81 нови случаи на коронавирус от направените 8339 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са малко под 1%. Най-много новозаразени има в София – 27, във Варна – 9 и в..

публикувано на 13.06.21 в 09:14