Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 421

Снимка: ВМА

Вероятно няма да се ваксинираме всяка година срещу Covid-19

Вероятността да се налага ежегодно поставяне на ваксина срещу Covid-19 не е голяма, коментира за Радио Кърджали доц. Михаил Околийски, представител в България на Световната здравна организация. Той уточни, че учените продължават да извършват проучвания и наблюдения и в момента няма доказателства в тази посока. “Добрата новина е, че първите хора, които са били ваксинирани през м.г. по това време, все още имат добра защита, добро ниво на антитела в организма”, каза още специалистът. По думите му, има хипотези, че коронавирусът отслабва и се превръща в подобие на сезонния грип, срещу който трябва да всяка есен да се имунизираме заради различните щамове.

Коронавирусът оставя последствия дори при средно болни пациенти

Няма тежко или дори средно болен от коронавирус, при когото да не останат последствия за цял живот. Това мнение изрази пред бТВ д-р Дончо Дончев от Военномедицинската академия, който преди година стана доброволец в Covid отделение, разболя се тежко и след оздравяването си дари седем пъти плазма за други пациенти. “Тази година нямам оптимизъм относно пандемията и предпочитам да бъда по-скептичен и въздържан”, коментира той. По думите му, всяка от трите вълни е имала своите характеристики, като сега превес взема рутината. Вече разполагаме с добра инфраструктура, добре оборудвани отделения с кислород, което спасява много човешки животи. "Надеждата да отшуми пандемията е във ваксините", заключи д-р Дончо Дончев.

Под 7% са положителните проби за коронавирус

466 нови случаи на коронавирус са установени през изминалото денонощие от направените 7086 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са под 7%. Най-много новозаразени има в София - 100, в Стара Загора - 54, във Варна - 44 и в Пловдив - 43. Излекуванитеса 355, починали са 45 души, а в болница се намират 6790 пациенти – от тях 670 в интензивни отделения. 11 медици са диагностицирани с Covid-19 при 13 183 от началото на епидемията. Вчера са поставени 5755 дози ваксини. Имунизираните и с втора доза наброяват 215 074 души.

Желаещи да се ваксинират имаше и на Великден

На Великден в цялата страна останаха отворени т.нар. зелени коридори за хора, които желаят да се ваксинират срещу коронавирус. Пред някои от лечебните заведения дори се извиха опашки. В столицата за имунизация приемаха най-големите болници (Военномедицинската академия, Александровска болница, Пирогов и Медицинският институт на МВР). Здравните власти увериха, че ще има РНК ваксини за всички желаещи.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


Още от категорията

Рилският манастир и старият Несебър - сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник - Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история. Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са..

публикувано на 15.06.21 в 10:06

81 новозаразени с коронавирус

През изминалото денонощие са установени 81 нови случаи на коронавирус от направените 8339 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са малко под 1%. Най-много новозаразени има в София – 27, във Варна – 9 и в..

публикувано на 13.06.21 в 09:14

Под 1% от изследваните са установени с Covid-19

123 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 13 361 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 0,9% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 32, в..

публикувано на 12.06.21 в 09:19