Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 427

Снимка: архив

Страната ни се включва в програмата “Дигитален зелен сертификат”

България е една от първите страни в Европейския съюз, която ще се включи в програмата “Дигитален зелен сертификат” още на старта й на 1 юни, съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов след участието си в срещата на върха в Порто. Той добави, че вече са извършени първите тестове за българския сертификат заедно с няколко държави и Швеция е потвърдила, че е разчела и валидирала данните. Дигиталният зелен сертификат ще съдържа доказателство, че пътуващият човек е напълно ваксиниран срещу Covid-19, че е получил скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от боледуване. Бойко Борисов каза още, че в понеделник ще получим 300 хил. дози ваксини срещу коронавирус, а през седмицата още 400 хиляди.

И днес работят зелените коридори за ваксинация срещу Covid-19

Свободна ваксинация срещу коронавирус има днес в 20 областни града. В София зелени коридори са осигурени в “Пирогов”, Военномедицинската академия, Александровска болница и “Света Анна”. Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов разпореди зелените коридори да продължат да действат и след 9 май едновременно с графика от ваксинационния план.

1123 новозаразени с Covid-19

През изминалото денонощие са установени 1123 нови случаи на коронавирус от направените 15 хил.тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са под 8%. Най-много новозаразени има в София – 215, във Варна – 123 и в Пловдив - 113. Излекуванитеса 2381, починали са 86 души, а в болница се намират 5855 пациенти – от тях 570 в интензивни отделения. Активните случаи са 44 739. Близо 410 хил. души са се заразили с коронавирус от началото на епидемията. Вчера са поставени над 38 хил. дози ваксини и с тях общият им брой става 922 371.

Очаква ни спокойно лято, ако не се появи нов щам

“Третата вълна на Covid-19 си заминава”, обяви пред Нова тв математикът от БАН проф. Николай Витанов. По думите му, заразата се свива, здравната система се разтоварва и активните случаи намаляват. След седмица ще стане ясно дали по великденските празници сме успели “да пречупим” тази положителна тенденция. Проф. Николай Витанов прогнозира спокойно лято, ако не се появи нов щам. За да няма нова вълна от коронавирус е необходимо 70% българи да се ваксинират, добави той. Според него тези стойности ще бъдат достигнати в края на юли.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


Още от категорията

Белгия премахва ограниченията за влизащите в страната български граждани

От днес Белгия премахва ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, за влизащите в страната български граждани. Според информация на посолството ни в Брюксел България вече фигурира в списъка със страни от зелената зона за пътуване. За пристигащите..

публикувано на 22.06.21 в 15:16

0,5% положителни проби за коронавирус

През изминалото денонощие са установени 41 нови случаи на коронавирус от направените 8400 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са 0,5%. Най-много новозаразени има в София – 15, в Пловдив – 7 и в Бургас - 6. В..

публикувано на 20.06.21 в 09:17

Рилският манастир и старият Несебър - сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник - Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история. Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са..

публикувано на 15.06.21 в 10:06