Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 427

Снимка: архив

Страната ни се включва в програмата “Дигитален зелен сертификат”

България е една от първите страни в Европейския съюз, която ще се включи в програмата “Дигитален зелен сертификат” още на старта й на 1 юни, съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов след участието си в срещата на върха в Порто. Той добави, че вече са извършени първите тестове за българския сертификат заедно с няколко държави и Швеция е потвърдила, че е разчела и валидирала данните. Дигиталният зелен сертификат ще съдържа доказателство, че пътуващият човек е напълно ваксиниран срещу Covid-19, че е получил скорошен отрицателен резултат от тест или се е възстановил от боледуване. Бойко Борисов каза още, че в понеделник ще получим 300 хил. дози ваксини срещу коронавирус, а през седмицата още 400 хиляди.

И днес работят зелените коридори за ваксинация срещу Covid-19

Свободна ваксинация срещу коронавирус има днес в 20 областни града. В София зелени коридори са осигурени в “Пирогов”, Военномедицинската академия, Александровска болница и “Света Анна”. Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов разпореди зелените коридори да продължат да действат и след 9 май едновременно с графика от ваксинационния план.

1123 новозаразени с Covid-19

През изминалото денонощие са установени 1123 нови случаи на коронавирус от направените 15 хил.тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са под 8%. Най-много новозаразени има в София – 215, във Варна – 123 и в Пловдив - 113. Излекуванитеса 2381, починали са 86 души, а в болница се намират 5855 пациенти – от тях 570 в интензивни отделения. Активните случаи са 44 739. Близо 410 хил. души са се заразили с коронавирус от началото на епидемията. Вчера са поставени над 38 хил. дози ваксини и с тях общият им брой става 922 371.

Очаква ни спокойно лято, ако не се появи нов щам

“Третата вълна на Covid-19 си заминава”, обяви пред Нова тв математикът от БАН проф. Николай Витанов. По думите му, заразата се свива, здравната система се разтоварва и активните случаи намаляват. След седмица ще стане ясно дали по великденските празници сме успели “да пречупим” тази положителна тенденция. Проф. Николай Витанов прогнозира спокойно лято, ако не се появи нов щам. За да няма нова вълна от коронавирус е необходимо 70% българи да се ваксинират, добави той. Според него тези стойности ще бъдат достигнати в края на юли.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00