Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 428

Снимка: Радио Шумен

Страната ни трябва да бъде сред първите, въвели зеления сертификат

България трябва да бъде сред първите, въвеждащи зеления сертификат за ваксиниране на ЕС, за да може в по-безопасни и контролирани условия да идват туристите, а и българита да пътуват в чужбина. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него вероятно в началото на юни тези сертификати ще станат реалност. Тодор Кантарджиев каза още, че клетъчният имунен отговор след поставянето на ваксина срещу Covid-19 има протективно действие повече от година. Той беше категоричен, че в момента в страната ни има достатъчно количество ваксини.

Зелени коридори за ваксинация срещу коронавирус в 16 области

Свободната имунизация срещу Covid-19 продължава и в днешния почивен ден. 26 пунктове за поставяне на ваксини бяха отворени в 16 областни града. В София приемаха желаещи във Военномедицинската академия, “Пирогов”, Александровска болница и Медицинския институт на МВР. Целта на здравните власти е всеки ден да се имунизират над 20 хил. души.

Очакваме голямо количество ваксини

Желаещите да се имунизират срещу коронавирус имат шанс да го направят в обозримо време. Всеки понеделник от настоящия месец страната ни ще получава по 270 хил. дози ваксини на “Файзер”/”Бионтех“. В последния ден на май пък ще бъде доставено още по-голямо количество от препарата – 410 хил. дози. “През т.г. очакваме общо 14 млн. дози ваксини срещу Covid-19 – достатъчни, за да бъдат имунизирани всички български граждани“, написа във фейсбук профила си премиерът в оставка Бойко Борисов.

466 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 466 случаи на коронавирус от направените 7503 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 6% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 73, в Пловдив - 53, във Варна – 50 и в Бургас 54. В болница се намират 5882 пациенти - от тях 566 в интензивни отделения. Починали са 16 души, а излекуваните са 315. Девет медици са диагностицирани с Covid-19 при 13 251 от началото на епидемията. Активните случаи са 44 874. Вчера са поставени 10 048 ваксини срещу коронавирус и с тях общият им брой става 289 612.

Проф. Асен Балтов би препоръчал и децата да се имунизират

Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов заяви за бТВ, че ако има мутации на  Covid-19, които могат да бъдат покрити от ваксините, би препоръчал и децата да се имунизират. До края на юни се очаква Европейската агенция по лекарствата да разреши използването на ваксините на “Файзер” и на “Модерна” и за хора над 12 г. Проф. Асен Балтов препоръча зелените коридори да останат, независимо че основната функция вече ще имат личните лекари, защото са възможност за неосигурените. “Апелирам хората да си сложат и втората доза на “Астра Зенека”, тъй като оплаквания е имало само след първата”, каза още директорът на “Пирогов”.

Постигаме колективен имунитет при 80% ваксиниране

Някои от мутациите на коронавируса могат леко да отслабят действието на ваксините, но огромната част от тях са неутрални, каза за БНТ вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова. Тя добави, че Индия е урок и предупреждение за всички да не бъде пренебрегван вируса (през м.г. се е смятало, че е постигнат колективен имунитет и вниманието на хората е било притъпено). Вирусологът подчерта, че у нас 80% от гражданите трябва да се ваксинират, за да придобием колективна защита.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


Още от категорията

0,5% положителни проби за коронавирус

През изминалото денонощие са установени 41 нови случаи на коронавирус от направените 8400 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са 0,5%. Най-много новозаразени има в София – 15, в Пловдив – 7 и в Бургас - 6. В..

публикувано на 20.06.21 в 09:17

Рилският манастир и старият Несебър - сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник - Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история. Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са..

публикувано на 15.06.21 в 10:06

81 новозаразени с коронавирус

През изминалото денонощие са установени 81 нови случаи на коронавирус от направените 8339 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са малко под 1%. Най-много новозаразени има в София – 27, във Варна – 9 и в..

публикувано на 13.06.21 в 09:14