Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 432

Снимка: БГНЕС

Третата вълна на епидемията си отива
Третата вълна на пандемията е овладяна и си заминава. Базовото репродуктивно число на заразяване има рекордно ниска стойност – 0.595. Тенденцията към свиване на заразата е много силна. Очаква се падане на броя на активните случаи под 35 000 с тенденция да слезе до 30 000, това написа в профила си във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов. Той работеше в Националния оперативен щаб срещу коронавируса, като представител на Българската академия на науките.

Посоката надолу към спадане под 500 случая на ден и отиване към 100 на ден е много силна, допълва Витанов и подчертава, че смъртността от епидемията също се е снижила значително – под 50 човека на денонощие.

Служебното правителство ще запази въведената заради пандемията добавка от 50 лв. към пенсиите
Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев обяви, че добавките от 50 лева заради пандемията към пенсиите ще се изплащат до края на мандата на служебното правителство. 

Не е ясно дали ще има средства за удължаване и след май на мерките за запазване на заетостта 60:40 и 80:20.

„Ще ви помоля да ни дадете 7-10 дни, за да проработим сценариите за подкрепа на икономиката. Истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо“, заяви министърът на финансите Асен Василев.

Eurofound: Българите – първи в ЕС по отказ от ваксинация
България е сред страните в ЕС с най-ниско доверие в националното си правителство за справяне с пандемията. Тя се нарежда със своите 2,7 точки (от 10 възможни) сред Полша (2,1) Хърватия (2,5) и Чехия (2,9). Това показва проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), наречено „Живот, работа и Covid-19“, цитирано от БГНЕС.

България е страната в ЕС, в която има най-голямо нежелание сред хората да се ваксинират, сочи също проучването. 61% от анкетираните българи посочват, че е много малко вероятно или по-скоро е малко вероятно да се ваксинират.
33% от българите са твърдо „за“ ваксинирането.

Необходимо е преосмисляне на мерките, но вирусът все още е тук
Следващите два месеца е необходимо да се предприемат няколко спешни мерки, които са в правомощията на служебния здравен министър. На първо място те са свързани с все още неовладяната пандемия от Covid-19 у нас.

Съществува проблемът с реда на поставяне на ваксините срещу коронавируса. Освен това те не достигат в цялост до най-застрашените – хронично болните пациенти и възрастните хора“, обясни в интервю за БНР д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

По думите му, у нас темповете на ваксинация са много бавни. „Зелените коридори са добра идея, но те не решават проблемите на по-болните и трудно подвижни хора, хората от малките населени места. Липсва и система за домашни посещения при рисковите групи.

Необходимо е преосмисляне на мерките, които ще останат, тъй като вирусът все още не си е тръгнал, заяви още д-р Хасърджиев.

Големи количества ваксини са налични в РЗИ-Кюстендил
В момента има наличност от ваксини, но се забелязва забавяне на темпото при ваксинацията, каза на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той посочи и текущата наличност на повече от 10 000 ваксини в РЗИ-Кюстендил. Те са и от четирите, одобрени за ползване в ЕС видове. 

Над 8000 са дозите от ваксината на Pfizer/BioNTech, има и такива на Janssen. Тя е еднократна и е ориентирана основно към туристическия бизнес.

Ваксинационни кабинети на разположение на заетите по Черноморието
Нараства интересът към ваксинацията на туристическия бранш. Днес се решават подробности около логистиката, коментира директорът на регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров. По думите му, четири кабинета в шест черноморски общини, сред които Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, ще бъдат ангажирани с ваксинацията на хората, заети в туристическия бранш през сезона. Въпреки че за тях ще бъдат осигурени зелени коридори, директорът на РЗИ в морския град изразява готовност ваксинация да се осъществява и в някои от хотелите.

Под 6 на сто са новозаразените с коронавирус за денонощието
657 са новите случаи на Covid-19 в страната сочи Единният информационен портал. При направени 11 106 теста за денонощието позитивни са 5,9% от пробите. В столицата новите случаи са 151, в Пловдив – 64, във Варна – 55, а в Благоевград – 44.

Регистрираните активно болни намаляват до 38 515. Хоспитализирани са 5 250 пациенти. 526 се лекуват в интензивни отделения. Броят на излекуваните е пет пъти по-висок от новозаразените – 3 530. За последните 24 часа са починали 46 души, с което общият им брой достига 17 150.

Поставените ваксини за денонощието са 36 477. С поне една доза вече са 1 035 763 души. Имунизираните с пълния цикъл от две ваксини са 362 322.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев


Още от категорията

81 новозаразени с коронавирус

През изминалото денонощие са установени 81 нови случаи на коронавирус от направените 8339 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са малко под 1%. Най-много новозаразени има в София – 27, във Варна – 9 и в..

публикувано на 13.06.21 в 09:14

Под 1% от изследваните са установени с Covid-19

123 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 13 361 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 0,9% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 32, в..

публикувано на 12.06.21 в 09:19

Новите случаи на коронавирус паднаха под 100

Осемдесет и девет нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 6333 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Малко над 1% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София –..

публикувано на 06.06.21 в 09:13