Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 435

Снимка: Ани Петрова

Удължават извънредната епидемична обстановка с един месец

Здравните власти планират удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни, каза пред bTV държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че без подобна стъпка много от противоепидемичните мерки няма да може да се прилагат. Инспекторът каза още, че зелените коридори ще останат. Освен това ще бъде облекчено раздаването на ваксините срещу коронавирус за личните лекари, за да няма повече струпвания пред Столичната здравна инспекция. Общопрактикуващите медици занапред ще получават толкова количества от препаратите, колкото заявят, подчерта доц. Ангел Кунчев. „От края на май доставките на „Файзер” се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти 100% техните заявки”, коментира той.

Три области без новозаболели от коронавирус

През последното денонощие са установени 203 случаи на коронавирус от направените 7281 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 3% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 44, във Варна – 31 и в Пловдив – 21. В областите Ловеч, Стара Загора и Шумен няма регистрирани положителни тестове. В болница се намират 4839 пациенти - от тях 503 в интензивни отделения. Починали са 7 души, излекуваните са 334, а активните случаи наброяват 34 464. Вчера са поставени 6591 ваксини срещу коронавирус и с тях общият им брой става 1 113 351. Двете дози от ваксината са получили 413 148 души.

Започна ваксинацията и с препарата на “Янсен”

Столичната болница “Св. Анна” вече поставя от еднодозовите ваксини на “Янсен” на желаещите да се имунизират срещу коронавирус. От разкриването на последните зелени коридори на 30 април през имунизационния център на лечебното заведение са преминали над 30 хил. души – по 300-500 дневно, съобщи за бТВ д-р Ивелина Георгиева, зам.-директор на болницата.

Обмислят се промени в правилата за влизане в България

Здравните власти обмислят децата до определена възраст да не бъдат тествани за коронавирус при влизане в страната ни, съобщи пред бТВ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Обсъждат се два варианта за възрастова граница – до 2 г. и до 5-6 г. Според здравния инспектор най-верятно ще бъде прието второто предложение, тъй като вземането на проба от по-малките деца е трудно. Планира се също списъкът с производители на бързи тестове да бъде разширен, за да се премахне карантината при влизане у нас. Към списъка със забрана за прекрачване на границата ни пък ще бъдат прибавени още държави заради разпространението на индийския вариант на вируса.

Отварят ГКПП "Маказа - Нимфея" за туристи

Граничният пункт "Маказа - Нимфея" ще бъде отворен за туристи “много скоро”, според изявления на гръцките власти. В момента влизащите с леки автомобили от България на гръцка територия преминават през "Кулата - Промахон" и "Орменион". През туристическия сезон на ГКПП "Маказа - Нимфея" ще работят денонощно медицински екипи за бързо тестване срещу Covid-19 на преминаващите.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова


Още от категорията

0,5% положителни проби за коронавирус

През изминалото денонощие са установени 41 нови случаи на коронавирус от направените 8400 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са 0,5%. Най-много новозаразени има в София – 15, в Пловдив – 7 и в Бургас - 6. В..

публикувано на 20.06.21 в 09:17

Рилският манастир и старият Несебър - сред най-разпознаваемите обекти на ЮНЕСКО у нас

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник - Радио България, стартира викторина с въпроси за българската култура и история. Във втория брой на викторината ви попитахме кои обекти (от 5 изброени) са..

публикувано на 15.06.21 в 10:06

81 новозаразени с коронавирус

През изминалото денонощие са установени 81 нови случаи на коронавирус от направените 8339 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби са малко под 1%. Най-много новозаразени има в София – 27, във Варна – 9 и в..

публикувано на 13.06.21 в 09:14