Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 439

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вирусът вече няма терен за развитие, както през 2020 г.
България вече разполага с нужните количества ваксини. Значително е подобрена логистиката и се изпълняват 100% от заявките. Това каза в интервю за БНР д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Все още имаме епидемия, предупреди той и изрази опасения, че много бързо сме повярвали, че всичко е приключило. „Да, данните са прекрасни, намаляват заболелите. На практика вирусът няма този терен за развитие, каквото бе преди година и половина. Голяма част от населението е защитена, но това не е достатъчно“, допълни Брънзалов.

Не е издавана заповед за възстановяването на Националния оперативен щаб
Националният оперативен щаб за борба с коронавируса не функционира към момента, уточняват днес в съобщение до медиите от правителствената пресслужба.

В него от институцията припомнят, че след като на 15 април Националният оперативен щаб бе разформирован, не е издавана последваща заповед за възстановяването му.

Щабът беше създаден със заповед на премиера Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020.

Мутация в британския вариант на коронавируса, типична за бразилския, е установена в България
Разчитане на генома на изолиран от българин коронавирус показва, че британският му вариант е добил мутация, характерна за бразилския щам. Това каза за вестник „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Пациентът, при който е открита мутацията, е във възрастовата група 80-90 години. Боледувал е тежко и въпреки усилията на медиците е починал. Такъв тип мутации на вируса са наблюдавани в 5 случая от САЩ и още 5 в Европа. Проф. Кантарджиев смята, че, за да бъдат ограничени рисковете, трябва непременно да се вземат проби от ваксинирани хора, които са се разболели 15 дни след поставяне на втората доза от ваксината. Същото трябва да се случи и с хора, които повторно се заразяват, след прекарана инфекция, доказана с PСR тест.

Според някои изследвания въпросната мутация на вируса може да се окаже трудна за преодоляване от имунната система на ваксинирани и преболедували вече Covid-19 и те отново да се окажат застрашени.
По-малкият брой тестове в последната седмица вероятно е резултат от измамно успокоение сред хората, че опасността е отминала, смята проф. Кантарджиев.

Информацията бе потвърдена и от Министерството на здравеопазването.

За второ денонощие новозаразените с Covid-19 остават 3,3%
361 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. Това са 3,3% от направените 11 061 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София-град – 63. Следват областите Пловдив  с 27, Варна с 25, и Благоевград с 24.

Броят на регистрираните активно болни спадна под 30 000 и вече е 28 490. Хоспитализирани са 4201 пациенти. На интензивно лечение са 460 болни. Починали за последните 24 часа с установен Covid-19 са 37 души. Излекуваните лица са 2317, като за второ денонощие броят им е 6 пъти повече от новозаразените. 

Ваксинираните за денонощието са 30 349. Общо с поне една поставена доза са 1 191 397 души. 458 248 са имунизирани с пълен цикъл от две дози.

Проф. Анастас Герджиков: Не очаквам всички студенти да се върнат в залите
В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще има присъствени изпити по две-три дисциплини, каза за БНР ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков. Според него не може да се говори за пропуски в онлайн обучението на студентите.

„Не очаквам всички студенти да се завърнат в залите след заповедта на служебния министър на здравеопазването за прекратяване на дистанционното обучение във висшите учебни заведения от 19 май“, каза Герджиков.

Той съобщи, че в Софийския университет ще има присъствени изпити по две-три дисциплини, но в по-голямата си част изпитите ще бъдат заместени от държавните зрелостни изпити – матурите.

„Маркет линкс“: Инерцията да потребяваме е компенсация на стреса от Covid-19
Инерцията да потребяваме е компенсация на стреса от пандемията на коронавируса, каза за БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция „Маркет линкс“. Коментарът му бе по повод проучване за потребителските нагласи в България година след епидемията.

„Заради обективни причини хората не са се възползвали от туристически услуги за този период, но въпросът според мен е по-скоро в това как психологически ни е повлияла кризата като потребители. Има и данни за увеличаване на депозитите в банките, което говори за една инерция да купуваме. Това разминаване е плод на процеса на компенсацията и стреса, който преживяваме в Covid-кризата. Във възходяща тенденция е онлайн пазаруването, увеличава се и потреблението на политически новини", каза още Добромир  Живков.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00