Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 444

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сертификатът на ЕС за Covid-19 не трябва да води до дискриминация
По повод обсъждането на единния сертификат за Covid-19 президентът Румен Радев заяви, че документът не трябва да създава нови бариери и задължения, както и да въвежда дискриминация между европейските граждани. Президентът каза това днес в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет.

Тестове за Covid-19 на гръцки поставиха българи под 10-дневна карантина
Заради тестове за Covid-19, написани на гръцки език, които са представили на здравните власти на ГКПП „Кулата“ завръщащи се от организирано пътуване в южната ни съседка български граждани, туристите са били поставени под 10-дневна карантина. Това съобщиха от Районната здравна инспекция в гр. Благоевград. 

„Нашите служители са си свършили перфектно работата. Ние не сме длъжни да знаем гръцки“, са заявили от здравната инспекция, предаде кореспондентката ни Кети Тренчева. В заповед на здравния министър се посочва, че при влизане в България, както българи, така и граждани от други държави в ЕС, трябва да представят отрицателни PCR или антигенни тестове, написани на латиница и направени в лицензирани лаборатории.

Имунизацията в община Тунджа протича при голям интерес
Голям е интересът към започналата ваксинация на възрастни и трудноподвижни хора в 44-те села на община Тунджа. Имунизацията се извършва от мобилни екипи на Регионалната здравна инспекция в Ямбол.

Ваксинация се прави по предварително изготвени списъци, които се предоставят на Регионалната здравна инспекция. Мобилният екип вече е извършил имунизации в 6 от селата, уточни кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

Експресни тестове за Covid-19 ще се правят на границата с Турция
От 1-ви юни влизащите в Турция ще могат да си правят бърз тест за коронавирус на граничен пункт „Капитан Андреево“ на българо-турската граница. Новината съобщи председателят на търговско-промишлената палата в пограничния град Одрин Реджеп Зъпкънкурт. Тестът, който ще се извършва в лабораторни условия от турските здравни власти на Капъкуле, ще струва 110 турски лири или около 20 лева. Резултатът ще е готов до 30 минути.

Според Зъпкънкурт това ще привлече туристите от България отново да ходят на пазар в Одрин и ще оживи търговията и икономиката на града. Поради въвеждането на изискването за негативен тест за идващите от България туристи пътуванията спряха и търговията в Одрин замря.

4 пъти повече са излекуваните от новозаразените с Covid-19
За второ поредно денонощие, новите случаи на Covid-19 са 81, сочи Единният информационен портал. 1,78% са положителните проби от направените 4550 теста. Най-много са новозаразените във Варна - 14, в Силистра са 8, във Видин – 7. Във Враца, Добрич, Кърджали, Монтана, Перник, Разград, Смолян, Търговище и Шумен няма нови случаи. 

Регистрираните активно болни са 25 511. Хоспитализирани са 3781 пациенти. 406 заразени са на интензивно лечение. Излекувани са 318 души. Починалите са 17.

За последните 24 часа са поставени 5172 ваксини. Броят на ваксинираните с поне една доза е 1 265 855. Имунизираните с пълния цикъл от две дози са 504 932.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00

България днес – 22 март 2024 г.

В "България днес" на 22 март отбелязваме Световния ден водата, говорим за историята и употребата на термалните извори в столицата. Обобщаваме събитията от изминалата седмица на Балканите, след което се отправяме към Рим, където е организирана фотографска..

публикувано на 22.03.24 в 19:00