Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

През 2020 г. около 70 000 души не са разбрали, че са останали без личен лекар

Омбудсманът Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Само през миналата година около 70 000 пациенти са разбрали, че са останали без личен лекар поради прекратяване на практиката му, едва след като са го потърсили във връзка със здравословен проблем. Това съобщи омбудсманът Диана Ковачева при днешното си участие в Международна научна конференция „Основни права и медицинско право“, организирана от Института за държавата и правото. Тя бе категорична, че държавата трябва да намери механизми за адекватно решаване на този тип проблеми. 

Според Ковачева, цитирана от пресслужбата на ведомството си, през 2020 г. жалбите до омбудсмана в сферата на здравеопазването са над 1 000 и са свързани предимно с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, технически грешки в издадени сертификати за ваксиниране и др. Към момента няма възможност за корекция на сгрешени данни в сертификатите, каза тя. 

Миналата седмица Ковачева е изпратила препоръка до здравния министър по този проблем. С проблем се сблъскват и гражданите, които са си поставили две дози от различни ваксини. „Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини като първа и втора доза. Надявам се, че този проблем ще бъде решен“, подчерта омбудсманът.


Още от категорията

За 46-ти път България брои зимуващите водолюбиви птици

От 13 до 16 януари 2022 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда организират 46-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Усилия ще обединят над 100 доброволци и членове на БДЗП.  Ще..

публикувано на 13.01.22 в 06:35
Лена Бориславова

Подготвя се нов план за управление на Covid кризата

В четвъртък Министерският съвет ще гласува предложение на Пандемичния съвет за нов модел за управление на ковид кризата. Предвижда се тя да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете каква част от населението е в тежко..

публикувано на 12.01.22 в 19:33

Зимно слънце с минусови температури

В четвртък сутринта ще е студено, с минимални температури между минус 9 и минус 4°, в отделни райони до минус 10 - минус 12°, за София се очакват около минус 9. През деня ще е предимно слънчево. По-значителна ще е облачността до обяд, главно над..

публикувано на 12.01.22 в 18:30
Подкасти от БНР