Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 445

Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 юли
Служебното правителство прие Решение за удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 юни 2021 г. до 31 юли 2021 г.

Въпреки наблюдавания спад на заболяемостта от Covid-19 в страната, разпространението на инфекцията засяга всички области и всички възрастови групи.

Към 09 май България е заемала 11-то място в света по 14-дневна смъртност. Към 15 май в страната с пълна схема на ваксиниране са обхванати 6,3% от населението на страната, а с една доза – 11,7%. 

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели да се предотврати разпространението на различните щамове на коронавируса с висока заразност при постигнат към момента несъществен имунизационен обхват, съобщи пресслужбата на кабинета.

Актуализират протокола за лечение на Covid-19
Работна група от представители на експертните съвети към министъра на здравеопазването ще изготви актуализиран протокол за лечение на пациенти с Covid-19. Това е станало ясно днес на среща между заместник-министъра на здравеопазването Тома Томов и представители на експертните съвети, съобщи Министерството на здравеопазването.

Документът ще е с препоръчителен характер и ще бъде предоставен на общопрактикуващите лекари и на специалистите в болничната помощ. Целта е да има актуализирани насоки за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция при различните форми на заболяването.

Документът трябва да бъде готов до края на юни. Той ще бъде публикуван на официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, като при необходимост ще се актуализира.

След празничните почивни дни има ръст на новозаразените с коронавирус
406 са новите случаи на Covid-19 през последното денонощие в страната. 2,93% са положителните проби от направените 13 839 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в трите най-населени области. В София-град са 89, в Пловдив – 43 и във Варна – 27.

23 426 са регистрираните активно болни. Броят на хоспитализираните продължава да спада и вече са 3533. На интензивно лечение са 383 пациенти. Починалите с установен коронавирус са 68 души. Оздравелите за последното денонощие са 2423.

За последните 24 часа в страната са поставени 16 870 ваксини срещу коронавируси вече 1 282 717 българи са получили поне една доза. Със завършен пълен имунизационен цикъл са 515 963 души.

Нов кабинет за имунизации в Добрич
Нов пункт за ваксинация без предварително записване започва работа в Добрич. „Зелени коридори“ за ваксиниране срещу Covid-19 работят в многопрофилната болница в града и в двете поликлиники, а вече и в Медицинския център „Вива“. Центровете разполагат с всички видове одобрени в страната ваксини. Работното време на новия имунизационен кабинет е от 9.30 до 11.30 часа. Налични са достатъчно количества от препарата на Пфайзер/Байонтех, който е и най-предпочитан сред желаещите да се имунизират. За седмица в област Добрич са поставени 3221 дози ваксина срещу Covid-19, съобщават от РЗИ.

Епидемиологът проф. Кожухарова ще съветва здравния министър
Епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова ще стане официален съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, съобщи тя пред bTV. Професорът не вижда нужда от промяна в противоепидемичните мерки на този етап, защото са адекватни. „При увеличаване процента на ваксинираните хора, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски“, каза епидемиологът.

„Вирусите мутират непрекъснато. Излишно е да създаваме тревога. Надявам се спокойно да посрещаме предизвикателствата. Една добра подготовка на здравната система е правилният начин на действие. Процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено на тези в напреднала възраст“, добави Кожухарова.

Двойно повече сигнали до омбудсмана във връзка с достъпа до здравеопазване
Двойно се е увеличил броят на сигналите до омбудсмана Диана Ковачева във връзка с достъпа до здравеопазване и правата на пациентите по време на пандемията от Covid-19. Минимум 70 000 души не са получили информация, че личните им лекари са прекратили практика. Институциите трябва да вземат решение как да бъдат информирани хората, подчерта омбудсманът и посочи още проблеми:

„Получавам редица сигнали, свързани със сертификатите за ваксини. Здравният министър се ангажира да бъде решен въпросът с възможностите за поправки на технически грешки в сертификатите, а другият проблем се отнася до хората, които са си поставили 2 дози от различни ваксини. Към момента все още не е възможно да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с 2 различни ваксини“. Цялото интервю с Диана Ковачева –ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00