Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 446

Снимка: БГНЕС

Преиздават сертификатите на ваксинираните срещу коронавирус
Връчените до момента между 400 и 500 хил. сертификати за поставени ваксини срещу Covid-19 ще бъдат преиздадени, съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред телевизия „България он еър”. Това се налага заради приетия от Европейския съюз единен формат на документа. Гратисният период, в който ще важат старите сертификати, ще бъде до средата на юли, каза още министърът. Той посъветва хората да получат новите си свидетелства от мястото, където са се имунизирали. За преболедувалите сертификатът ще важи 6 месеца, докато за ваксинираните засега няма краен срок.

Отварят ваксинационни пунктове в столични паркове
В събота и неделя ваксинационни пунктове ще бъдат открити  на входовете на Южния парк към бул. „Гоце Делчев” и на Борисовата градина при „Орлов мост”, както и на паркинга пред хранителния магазин на бул. „Възкресение”, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Ваксините ще се поставят от лекарски екипи на общинските болници от 9,00 ч. до 16,00 ч. Гражданите, имунизирани с еднодозовата ваксина на „Янсен“, ще получат сертификат за ваксинация веднага, а тези, които предпочитат друг вид ваксина, ще разберат кога и къде ще им бъде поставена втора доза.

60% от българите отказват да се ваксинират
Ако няма нови варианти на коронавируса в страната, можем да бъдем спокойни през лятото, коментира пред БНР математикът от Нов български университет Лъчезар Томов. По думите му, ако броят на заразените не се увеличи след абитуриентските балове, това ще бъде индикатор колко много са преболедувалите. „Официалната им бройка може да се умножи по 6 и дори по 7, което прави 2,5 милиона души. Освен това има още близо 600 хиляди с две дози от ваксината“, заяви той. Според данните, цитирани от математика, 60% от българите отказват да се ваксинират, което е най-високият показател в Европа.

Над 1,3 млн. българи имат поне една ваксина срещу Covid-19
393 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие, според данните на Единния информационен портал. Близо 3% са положителните проби от направените 13 872 тестове. В София са регистрирани 81 нови случаи, в Пловдив 51, а в Благоевград и Варна по 26. Заразените с коронавирус наброяват 22 591 – от тях 3396 са хоспитализирани и в интензивни отделения се лекуват 375 пациенти. Починали са 36 души, докато излекуваните са 1192. През изминалото денонощие са поставени 20 860 дози ваксини. Броят на имунизираните с поне една доза е 1 305 575, а и с двете - 526 482.

Настаниха здрава жена в Covid отделение в Сандански
Здрава жена е била допусната като придружител на болната си майка в Covid отделението на болницата в Сандански, съобщава БНТ. Според нейния син тя е постъпила в отделението – без защитно облекло и само с маска, за да се грижи за болната си майка, тъй като здравното заведение не разполага с персонал. Жената е престояла няколко дни в отделението и е напуснала едва днес.

Заведенията се оплакват от липсата на държавна помощ
В декларация Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията заявяват, че служебното правителство е замразило програмите за подпомагане на бизнеса заради епидемията от коронавирус. Заетите в бранша настояват да бъдат отворени настоящите програми или да бъдат предложени по-добри в кратки срокове. Двете организации се присъединяват към призива на Асоциацията на индустриалния капитал в България за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество и на Икономическия съвет заради неяснотата как ще продължат икономическите и социалните мерки в условията на епидемия.

Междувременно Министерството на икономиката отрече твърденията на собствениците на заведения. “Няма спрени мерки, сега действащите антикризисни програми изтичат в края на май”, уточниха от ведомството.

Румънците ще влизат свободно у нас
От днес румънските граждани ще влизат в страната ни без да представят документ за отрицателен PCR или антигенен тест или сертификат за ваксинация или преболедуване, гласи заповед на здравния министър. Временно се забранява влизането у нас на пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и африкански държави или територии. Изключение правят българските граждани, пристигащи от забранените страни, и те подлежат на 10-дневна карантина.

Министерството на здравеопазването актуализира списъка на лабораториите, в които се правят тестове за коронавирус

Списъка с лечебните, здравни заведения и регионални здравни инспекции, където се провежда високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на Covid-19“ вижте ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00