Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 хиляди българи може да се наложи да напуснат Великобритания

Снимка: архив

Над 10 хиляди българи във Великобритания, подали молба за придобиване на статут на уседналост, не са отговорили на изискванията, според информация на британската страна. Други 264 хиляди пък са били одобрени и ще продължат да пребивават в страната. Заради затрудненията, които изпитват българските граждани при кандидатстването за статут на уседналост, постоянният секретар на МВнР Иван Кондов е провел среща с посланика на Великобритания в България Роб Диксън. 

Българският дипломат е подчертал, че заради пандемията от коронавирус и ограничителните мерки много хора са се забавили с подаването на документите. По този повод България е отправила молба към Великобритания за гъвкавост след 30 юни 2021 г., когато изтича срокът за кандидатстване по Схемата за уседналост, както и за ясни правила какво биха могли да направят българските граждани след тази дата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Памет за Светите братя и в Гърция

Форум в Атина събира учени, учители и ученици по "Пътя на светлината"

С диктовка, посветена на 24 май, започват честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Събитията се организират на 10 и 11 май, когато православната ни църква почита паметта на..

публикувано на 20.04.24 в 13:27
 Цветана Манева

Цветана Манева в ексклузивна среща с българите във Виена

Виена e единственото място извън България, където пленителната Цветана Манева ще отпразнува своята 80-годишнина. Пред сънародниците ни в австрийската столица ще бъде представен за първи път зад граница спектакълът "Честит рожден ден, Цветана", създаден..

публикувано на 20.04.24 в 05:10

Читалище "Кокиче" – българите в Япония за първи път регистрират свое образователно дружество

Втората по големина общност на сънародници в Япония регистрира първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“. Българската общност в региона Кансай е втората по големина и концентрация след тази в Токио, уточняват..

публикувано на 19.04.24 в 13:26