Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старият панаир в България събира майстори от цялата страна

Снимка: архив

Край Троянския манастир, в с. Орешак, близо сто майстори от цялата страна отново се събират на традиционния панаир на занаятите, който продължава от 13 до 15 август, съобщават организаторите.

Панаирът води началото си още от втората половина на 18 век, когато край стените на манастира занаятчии от цялата страна показвали и продавали своите произведения. С годините панаирът се е превърнал в един от най-големите в България, където майсторите занаятчии "сверявали часовниците си" със своите събратя. През почивните дни посетителите ще имат възможността да участват и на живо в процеса на изработка на произведения, характерни за региона. Предвидена е и музикална програма, както и дегустация на традиционни местни ястия.

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50
Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55