Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иконите на Божията майка в Несебър и Арбанаси помагат на жените да се сдобият с рожба

Снимка: Община Несебър

В навечерието на Успение Богородично и празника на Несебър, 15 август, вярващи жители и гости на града отправят горещите си молитви към Божията майка, с надеждата да се смили над страданията им. На литийното шествие те въздигат Чудодейната икона „Света Богородица - Владетелката на живота", която датира от XIII век. Светинята е известна още като Черната Богородица, заради тъмните цветове, с които е изписана. Според църковното предание, чудотворната й сила многократно спасявала града през вековете и затова жителите на града я приемат за своя покровителка. Изографисана е във византийски стил и се счита, че е била пренесена от Атон. Вярва се, че лекува много болести, но най-много помага на жените да заченат и успокоява душевните терзания.

15 август е празник и на великотърновското село Арбанаси. Там в манастира „Успение Богородично" се намира чудотворната икона "Богородица Троеръка" със сребърен нимб, която помага на жените да станат майки. Обителта, в която се намира обкованата със сребро светиня, е строена по времето на династията на Асеневци, управлявали Второто българско царство в периода 1187 и 1280 година. Вярва се, че жените, които искат да заченат, поставят, след гореща молитва, монета на иконата и ако тя залепне върху нея – Богородица ги е чула.

Редактор: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20