Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Рождество Богородично

Снимка: dveri.bg

На 8 септември Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица. Той е един от трите големи празници, посветени на Богородица, а също и сред 12-те най-големи религиозни чествания в календара на църквата.

Счита се, че Божията майка е пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

В цялата страна в храмовете се отслужват тържествени литургии, на които вярващите отправят молитви към Божията майка, с надежда и упование. Заедно с Успение на Пресвета Богородица, Малка Богородица е сред най-тачените християнски празници, на които се провеждат родови срещи и събори из цяла България.

Още от категорията

Зала за експозиции и заседания на Варненското археологическо дружество

Археологическото дружество във Варна отбелязва 120 години от създаването си

Варненските археолози отбелязват 120-ата годишнина от създаването на Археологическото дружество във Варна с мобилно приложение "Братя Шкорпил - пазители на историческата памет", информира БТА. Разработката, която дава богата и не дотам популярна..

публикувано на 12.12.21 в 07:40

Почитаме зачатието на света Анна

Православната ни църква днес чества зачатието на света Анна – майката на Богородица. Светицата е покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Въпреки своя праведен и..

публикувано на 09.12.21 в 10:49

Никулден е сред най-обичаните християнски зимни празници в България

В календара на българите 6 декември, известен още като Никулден, е особено тържествен празник, отреден от православната църква за почит към Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Роден е през III в. в Патара, днешна Мала Азия, водил праведен монашески..

публикувано на 06.12.21 в 05:25
Подкасти от БНР