Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Рождество Богородично

Снимка: dveri.bg

На 8 септември Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица. Той е един от трите големи празници, посветени на Богородица, а също и сред 12-те най-големи религиозни чествания в календара на църквата.

Счита се, че Божията майка е пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

В цялата страна в храмовете се отслужват тържествени литургии, на които вярващите отправят молитви към Божията майка, с надежда и упование. Заедно с Успение на Пресвета Богородица, Малка Богородица е сред най-тачените християнски празници, на които се провеждат родови срещи и събори из цяла България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8..

публикувано на 10.03.24 в 10:25

В Родопите звукът на гайдата е магия, за която разказва местен музей

Скулптурна композиция в родопското село Широка лъка прославя местните гайдари и певци, прочути във всички краища на родината, а и извън нея. Наречена е "Гайдарят", а наскоро в селото беше представен роман със същото заглавие. Отстоящото на няколко..

публикувано на 10.03.24 в 07:30

На Месни заговезни започва преходът към дългите Великденски пости

Винаги в неделя, осем седмици преди Великден, православните християни отбелязват Месни заговезни. По време на богослужението, Църквата припомня чрез текстовете в Светото писание картината на Страшния съд. Там са засегнати темите за греховността и..

публикувано на 10.03.24 в 05:10