Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръстът на цените изпреварва доходите – какви мерки са нужни и за какво да внимаваме?

Увеличаване на доходите, съкращаване на държавния сектор, 9% ДДС върху храните, са някои от предлаганите решения

Снимка: архив

Цените на храните, услугите, горивата растат с изпреварващ темп спрямо повишението на работната заплата, показва експресно проучване на КНСБ. От началото на годината природният газ е поскъпнал със 158%, увеличението на тока е с 4,4% и на парното с 16,1%, докато при храните най-драстично е скочила цената на олиото - с 43%, и вероятно до края на годината ще купуваме килограм хляб за 2 лв. Очаква ли ни нова Жанвиденова зима, се питат потребителите, които все повече свиват разходите си, за да се подготвят за ценовия шок.

Тенденцията за повишаването на цените ще продължи и в следващите пет месеца, убеден е икономистът и финансист Румен Гълъбинов. Не можем да останем изолирани от световните процеси, но има ходове, които държавата може да предприеме в тази обстановка.

Румен Гълъбинов
„Увеличението на цените изглежда безалтернативно, затова трябва да гледаме към увеличение на доходите, за да има поне частично компенсиране – продължава Румен Гълъбинов. – Необходимо е държавата да вземе по-активна роля и като енергийни компенсации за гражданите, и като енергийни субсидии за фирмите, заплашени да фалират и да увеличат безработицата. Естествено е държавата да помисли с бюджета за следващата година и за увеличение на минималната работна заплата, за продължаващо увеличение и преизчисляване на пенсията, за социалните плащания. Винаги аргументът трябва да бъде, че се защитават правата на потребителите в една необичайна ситуация, протичаща проинфлационно с тези увеличени цени.“

Според Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители“, поставянето на ценови тавани ще създаде спекула, затова по-добрият вариант е социално подпомагане на хората с най-ниски доходи. Намаляването на ДДС за основните храни също е възможна мярка, но не и чрез опорочаването й, по думите му, както се е случило през м.г. в ресторантите. Тогава намалената от 20 на 9 процента ставка обхващаше и алкохолните напитки, освен това не се приложи по цялата верига на снабдяването и в крайна сметка потребителите не усетиха никакво намаляване на цените, а разликата от 11% отиде в джоба на ресторантьорите.

Богомил Николов
Преди години, когато имаше подобна криза, масово започна да се влага рапично олио в слънчогледовото – предупреждава Богомил Николов за опасността на пазара да се появят стоки с по-ниско качество в стремежа на производителите на удържат цените. – При колбасите рискът е от завишено водно съдържание, докато поне при сиренето, където има нови по-затегнати изисквания, се надяваме контролът да бъде на ниво. Трябва да внимаваме и с покупките по интернет, защото ще се появят множество атрактивни оферти – цените може да са резултат от ниско качество или продуктите да са фалшиви. Хората трябва да знаят също, че в 14-дневен срок имат правото да върнат стоката без обяснения.“

Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите, вижда две основни мерки за овладяване на инфлацията – въвеждане на 9% ДДС върху основните храни и съкращаване на държавния апарат.

Мариана Кукушева
„В него са заети около 1 млн. души – това са хора, които не плащат преки и косвени данъци, а от другата страна стоят 1,2 млн. души в бизнеса заедно със сезонните работници, които трябва да издържат цялото останало население – обяснява тя. – Според доклад на бившия финансов министър Асен Василев между 30 и 40 процента от заетите в публичния сектор не знаят за какво са там и не изпълняват конкретни трудови задължения.“

Ако не се предприемат бързи мерки, ще последват фалити и сериозно буксуване на икономиката, смята Мариана Кукушева. Що се отнася до цената на хляба, тя отдавна не зависи от производителите, а от търговските вериги, уточнява тя.

Съставил: Диана Цанкова /по интервюта на БНР Видин и БНР Пловдив/

Снимки: БНР, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02