Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2021 – незабравимите ни срещи с чужденци, които избраха да живеят в България

Снимка: личен архив

През изтеклата трудна и богата на предизвикателства 2021-ва репортерите на Радио България ви срещнаха с хора от различни краища на света, които са избрали да живеят и да работят в страната ни. От разговорите ни с тях, можем да направим извода, че въпреки неизвестността и ограниченията покрай пандемията, те успешно се адаптират към новите условия и са доволни от живота си тук.

Като например пенсионираният учител Реймонд Уилкинсон от Ирландия, който от години живее в Чепеларе и не може да се нарадва на красивата природа, евтиния живот и мекия родопски климат и най-вече – на създалата се в курортното градче космополитна среда:

Реймонд Уилкинсон

„Има една ирландска дума, която употребяваме за понятието „купон“ и тя е the craic. Craic е когато музиката засвири, хората се забавляват и се наслаждават на компанията с приятни разговори на хубаво питие. Тук, в Чепеларе, има много craic!“ – казва Реймонд Уилкинсон и заключава, че в любимия му родопски град е открил щастието и съдбата си!

Йонатан Мидендорф

През един мрачен зимен ден преди 11 години германецът Йонатан Мидендорф пристига за пръв път в България. Първите му впечатления запечатали мръсния въздух, нахвърляните навсякъде боклуци и неуредиците, но щом пукнала пролетта и цъфнали кайсиите, той се влюбил в страната ни. Йонатан се установява в русенското село Николово, заедно със семейството си и развива успешно биоземеделие, а продукцията му се изнася в Европа, САЩ и Канада. „Като цяло хората в чужбина свързват България с корупция и с криминалните хроники, затова в началото клиентите ни бяха скептични, тъй като в името на нашата марка се споменава и името на България“, казва Йонатан и добавя, че с времето е успял да наложи марката MadeinBG в чужбина и че за нищо на света не заменя живота си в малкото село Николово.

Кийт Халстед

И през 2021 г., въпреки Брекзит и пандемията, хиляди британци не се отказаха от втората си родина – България. Кийт Халстед не прави изключение.Вече 9-та година пенсионираният служител от Британската армия се наслаждава на спокойни старини у нас в приказното родопско село Смилян. Кийт е влюбен в нашата природа и гостоприемство. Захваща се с туризъм, като отдава стаи под наем на гости от цял свят.

Рийс Дуглъс - Джамал

Съдейки от нашите срещи и интервюта с чужденци, избрали да живеят и да работят у нас, британците са най-големите фенове на България. „Елате в България, работете, бъдете съзидателни и ще успеете“ – призовава британският влогър Джамал от своя ютюб канал, посветен на страната ни. Истинското му име е Рийс Дуглъс. Той е дигитален номад и казва, че е обиколил цяла Европа. Но когато пристига за пръв път тук, животът му се преобръща на 180 градуса. “Дойдох за един месец, влюбих се в България и месецът прерасна в два, после в три. Ето ме тук, в Пловдив, където живея с приятелката ми от три години. И познайте - вече не съм номад, защото се установих за постоянно“ – казва Рийс. Според него  страната ни е идеалната дестинация за млади хора, които искат да постигнат нещо в живота. „България ми помогна да стана по-добър човек“ – каза в заключение Рийс.

Гарет Лий Градуел

А какво може да прави един британски готвач в условия на пандемия у нас? Ами да готви и да споделя местни рецепти и преживяванията си в ютюб, разбира се! Гарет Лий Градуел живее във Варна и обожава българската кухня. Учи български с идеята да отвори собствено крайбрежно ресторантче. Харесва му, че тук хората държат на традициите си. „Приятно е да видиш, как младите играят хоро, как следват народния календар“, казва Гарет. А на въпроса какъв е вкусът на България,той отговори така: „За мен истинският вкус на България е вкусът на … свободата“. Каквото и да означават тези думи, едно е сигурно – за Гарет България е тих пристан, осигуряващ му възможност за работа и семейно щастие.

Джанфранко и Анна Киарини

И с още едни готвачи ви срещнахме през отминаващата 2021 година, но не англичани, а … италианци.  И то не какви да е, а световноизвестни. При това собственици на малък ресторант, но не къде да е а… на село! Това са Джанфранко и Анна Киарини.  В списъка им от посетени държави намират място цели 114, в които двамата помагат на местни предприемачи да започнат свой бизнес и да превърнат ресторантите си в предпочитани места а за незабравимо преживяване. Днес те се наслаждават на работата си в семейния им ресторант в почти безлюдното българското село Девино. А защо са избрали България ли? Вижте необикновената история на Джанфранко и Ана и една от най-четените публикации на страниците на Радио България през 2021 г.:

Мохадесе Мирзаее

В последния месец на 2021г. ви срещнахме и с Мохадесе Мирзаее- първата жена пилот на Афганистан. През август тя успя да избяга от талибаните в България, където търси убежище и шанс да рестартира авиационната си кариера. Радио България засне видео интервю с нея. Вижте го:

Съставил: Венета Николова

Снимки: личен архив, Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59