Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българска етнографска зона ще има в Болград

4
Снимка: glaspress.rs

Изграждането на българска етнографска зона е започнало в началото на годината при Центъра за култура и отдих на Болградската община /Болград в Украйна е приеман като неофициална столица на бесарабските българи/. Жителите и гостите на града ще могат да се потопят в бита и традициите на сънародниците ни в Бесарабия, както и на други националности, живеещи в този района от близо два века.


С помощта на местните хора вече са събрани много старинни предмети, които пазят духа на времето. Сред тях са ръчно изработени килими, пътеки, кърпи, одеяла и предмети от бита, активно използвани преди столетие. Скоро там ще има и кът с принадлежности от днешния бит на местните жители. Новосъздадената етнографска зона ще служи и за място, където ще се провеждат различни събития и фестивали. Новината оповести пред БТА Светлана Драгнева - главен редактор на вестник "Българите: вчера, днес, утре", със седалище в гр. Одеса.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БТА

Галерия

Още от категорията

Живот и кариера в България – възможно ли е?

Българските емигранти биха се завърнали в родината си, ако за това работи цялото общество – около мнението се обединиха участниците в дискусията "Демографията няма цена", която е част от целодневния форум "Живот и кариера – защо в България", организиран..

публикувано на 09.06.22 в 14:34

Най-доброто време в живота - 2 част

Как изглеждат животът и младостта през погледа на две български студентки – едната от Бесарабия, другата – от България? Историята продължава във видеопоредицата на Радио България - „Време за разговор“. След като в първата част на епизода..

публикувано на 07.06.22 в 08:00

Българското училище „Христо Ботев“ в Испания празнува десета годишнина

С песни, танци и българска реч сънародниците ни в Испания отбелязаха 10-ия рожден ден на българското училище „Христо Ботев“,с филиали в Торент и Алзира (провинция Валенсия).  В поздравленията си за празника, председателят на асоциация „Св. София от..

публикувано на 06.06.22 в 18:10