Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Васил Левски – опора на националната ни съвест

Снимка: БГНЕС

На 19 февруари България се прекланя пред паметта на Васил Иванов Кунчев – революционерът, който посява семенцето на свободата в поробеното от столетия българско отечество.

Героят е казал всичко, което днес искаме да чуем. И за демокрацията, и за републиката, и за свободата, и за равноправието, и за онези тъмни страни на живота, които ни разделят…Не друг, а той ни научи да бъдем не само съзаклятници, но и апостоли, да сме общество, а не маса“ – пише преди време журналистът Стефан Продев в есе, посветено на годишнина от гибелта на Апостола. Текстът е създаден в едно друго време, но звучи невероятно актуално и сега, когато хората са изправени пред постоянни изпитания за здравето и прехраната си, обществата изпитват тежестта на ограниченията, а държавите трудно намират верния тон на диалога. И ни насочва отново към заветите на Левски, който остана завинаги на 35, но в писмата и бележките му се чете мъдрост за всичко, което е необходимо да се случи на България и пътя, по който можем да го постигнем.

Често думите на Дякона звучат простичко, но безкомпромисно: „Вчера каквото сме говорили и писали, трябва и днес да го имаме пред очи, да не ни се смеят хората в работите утре“, съветва Левски и още: „На такива хора дай работата, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни“.

Дякона вярва, че „всичките народи в България ще живеят под едни чисти и свети закони, както е дадено от Бога да живее човекът. И за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българина. Така ще е в наша България!“

„Ние имаме изключителния шанс, че в нашата история има фигура, начертала пътя, който България трябва да следва, още преди години. Левски е доказал правотата на онова, което казва със собствения си живот и гибел“ подчертава Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

В днешния ден всеки българин си припомня думите на Левски и се пита – успяваме ли да отговорим на високите очаквания на Апостола за силата на българския дух и способността ни да градим достойно бъдеще.


Редактор: Елена Каркаланова


Още от категорията

Св. Николай Чудотворец – правило на вярата и праобраз на Дядо Коледа

Ако попитате някое дете, къде е роден Дядо Коледа, вероятно ще чуете отговор: ˮВ Лапландия“ (или: ˮНа Северния полюс!“). Всъщност, дори и някои възрастни не знаят, че образът на добрия старец се ражда преди столетия и е свързан със св. Николай..

публикувано на 06.12.22 в 05:05

Почитаме св. Андрей – проповядвал християнството в земите на днешна България

Св. Апостол Андрей Първозвани е сред най-почитаните светци у нас, а денят му – 30 ноември – е голям църковен и народен празник. Според изследователите, през I век апостолът е проповядвал по днешните български земи. Почитали го и сънародниците ни,..

публикувано на 30.11.22 в 06:00

“Кате, Кате ле, Катерино” …

На 24 ноември православната църква почита света великомъченица Екатерина, живяла в края на III – началото на IV век. Екатерина била дъщеря на управителя на Александрия (Египет) по времето на император Максимиан. Майка ѝ, която тайно изповядвала..

публикувано на 24.11.22 в 05:15