Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ: Инфлацията ще продължи да расте

Снимка: архив

Инфлацията ще продължи да се ускорява до края на полугодието, прогнозира БНБ в своя икономически преглед. Анализът се опира на данните от януари и в него не са включени отрицателните икономически последици от войната в Украйна. Според експертите един от проинфлационни фактори е свързан с мораториума върху цените на енергоносителите за битовите потребители, който изтича в края на март. Освен това върху потребителската кошница тежат цените на редица хранителни продукти - особено на плодовете и зеленчуците, както и на услугите. Очаква се покачващата се инфлация да доведе до затягане на паричната политика в световен мащаб, а това ще оскъпи доходността по държавните облигации на страните от еврозоната и ще се отрази върху българските държавни ценни книжа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07