Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България почита 119 години от гибелта на Гоце Делчев

Снимка: Денис Никифоров, БНР Благоевград

Благоевград почете паметта на Гоце Делчев в деня, в който се отбелязват 119 години от неговата смърт. Пред паметника на революционера на площад "Македония" в областния център бяха положени цветя.

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери, който следва идеалите на освободителното дело на Васил Левски, каза пред БТА директорът на Регионален исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев. 

Гоце Делчев вижда света "единствено като поле за културно съревнование между народите". За да се последват неговите възгледи, трябва да се изграждат мостове, а не стени, да търсим не това, което ни разделя, а което ни обединява, каза на церемонията историкът Иван Стоянов.

Войводата на ВМРО Гоце Делчев е убит в сражение с османска потеря през 1903 г. в с. Баница.

Още от категорията

Почитаме Успението на св. Йоан Рилски

На 18 август православната ни църква отбелязва Успението на св. Йоан Рилски, най-таченият български светец, покровител на България. Известен е още като Рилският чудотворец, защото приживе помагал на много хора да намерят утеха и..

публикувано на 18.08.22 в 10:28

Откриха нов храм на Перперикон

Археолозите откриха на Перперикон нов храм , съобщава БТА. По думите на професор Николай Овчаров, той е само на десетина метра от прочутата зала с олтара в двореца-светилище, където Александър Велики получава предсказание, че ще завладее света...

публикувано на 17.08.22 в 13:37

Със златна нишка е заплетена историята на Панагюрище – от древността до наши дни

Китният планински град Панагюрище се слави със своята богата история и забележително културно-историческо наследство. Освен с именитите възрожденци и героите от Априлското въстание, името на града неизменно свързваме и с откритото тук през..

публикувано на 16.08.22 в 13:43