Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Делфини – бежанци в Черно море

Снимка: архив

Еколози от България, Румъния и Турция все по-често установяват случаи на дезориентирани делфини в близост до крайбрежната ивица на Черно море. Като причина за това някои експерти изтъкват военните действия в Украйна, които се провеждат и в морската акватория и водят до изместването на обитанията на делфините от север на юг.

Димитър Попов

“Още през февруари колегите от Турция алармираха за завишена смъртност на обикновени делфини, причинена от заплитане в рибарските мрежи - посочва Димитър Попов от “Зелени Балкани“, пред БНР Бургас. – Установи се, че основният проблем е увеличената плътност на популацията в нетипичен сезон, което свързахме с началото на военните действия и увеличеното шумово замърсяване. Трябва да припомним, че морските бозайници са изключително зависими от своя слух, който е основното им средство за ориентиране в морска среда. Те имат ехолокационен орган, който им помага да добият представа за това, което ги заобикаля, а също и да намерят препитание.“

Подобно на заслепяването при човека, загубата на ориентация при делфините също може да доведе до тежки последици и смърт. “Войната увеличава шумовото замърсяване в северната акватория на Черно море, което е едно от приоритетните местообитания за китоподобни“, отбелязва Димитър Попов и добавя:

“Там е най-широкият шелф, който е най-продуктивен за тяхната екосистема, а това определя и по-високата им плътност в тази част на Черно море – пояснява екологът. – Влошените условия на средата чрез увеличеното шумово замърсяване им пречи да намират своята плячка и води до загуба на ориентация. Това естествено ги кара да търсят по-спокойни райони – по-южните части на Черно море. Не е изключено да станат жертва и на акустична травма, в резултат на това зачестило шумово замърсяване, а оттам - да срещаме по-често дезориентирани делфини по Черноморието. Опитите за връщането им обратно в дълбочините на морето не им помага, а вместо това допълнително засилва стреса им. Те търсят по-спокойно място, затова не е добро решение да се връщат обратно, докато не се изясни причината.“

Специалистите препоръчват, ако хората попаднат на бедстващ делфин, който е заседнал в плитчините да подадат веднага сигнал на 112 и да му осигурят възможност да диша, като го придържат на повърхността, но не над водата, до идването на експерт. Ако е на пясъка, делфинът трябва да се полива периодично с вода и да бъде на сянка, под чадър или платнище, защото кожата му е много фина и може да се покрие с рани, заради изсушаването. Може да бъде покрит и с водорасли, които да се мокрят.

Освен военните действия, причина за придвижването на делфините към крайбрежната морска ивица може да бъде и заболяване. Според Йордан Раев от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, докторант на Института по Океанология към БАН, причините могат да бъдат много:

„Има естествена смърт, а може да се дължи и на някакъв вирус – пояснява експертът. – Преди 2-3 години имаше една епидемия, при която се оказа, че са болни от шарка, от варицела. Предполагам, че и тези военни действия, силните детонации също оказват влияние на делфините. Те са със силно развити сонари. Има и предизвикана смърт – резултат от човешката дейност. Наскоро, като учен участвах в проучване, което показа, че микропластмасата оказва изключително пагубно влияние на популацията на делфините.“

Риболовната дейност също е честа причина за смъртността, посочва Йордан Раев и пояснява, че за тази цел през годините ИАРА е правила сред рибарите множество информационни кампании.

Редактор: Дарина Григорова

Снимки: архив, Pixabay, Зелени Балкани

Още от категорията

Катастрофа на пътя път Русе – Велико Търново

Повдигнаха обвинение на турския шофьор на катастрофиралия румънски автобус

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем турския шофьор на румънския автобус, катастрофирал в събота на главния път Русе – Велико Търново. При инцидента загинаха четирима души, а осем бяха ранени. В понеделник прокуратурата ще..

публикувано на 07.08.22 в 15:53
Сапьори взривиха мина край плажа в Царево

Унищожиха противопехотна мина край плажа в Царево

Военноморските сили реагираха на два сигнала за открити невзривени боеприпаси по българското Южно Черноморие. Тази сутрин противопехотна мина беше унищожена край централния плаж на Царево. Всеки момент се очаква да бъде възстановен достъпът до плажа...

публикувано на 07.08.22 в 11:41
АЕЦ

Ситуацията около Запорожката АЕЦ продължава да буди безпокойство

Рискът от пожар и изтичане на радиоактивни вещества заради стрелбата в района на намиращата се под контрола на руските сили Запорожка АЕЦ - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, продължава да предизвиква сериозни притеснения. "Запорожката АЕЦ..

публикувано на 07.08.22 в 09:19