България днес
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

86 години говорим на вашия език

В миналото Радио България е имало вярна аудитория и на Черния континент

Снимка: архив

Поглеждайки назад към богатата историческа съкровищница на Българското национално радио, откриваме любопитни факти, свързани с многоезичната програма Радио България. Макар да прекратява излъчванията си на къси и средни вълни през 2012, дотогава програмите на различни европейски езици, подготвяни ежедневно от колегите, достигат до почти всяка точка на света.

В следващите редове ще ви разкажем за редакция "Африка" на Предавания за чужбина на Българското национално радио. Започнала своите излъчвания през 1961 година, редакцията подготвяла ежедневни 20-минутни програми на френски и английски език.

В публикация, запазена в Справочна редакция на БНР, четем, че през 70-те години, африканска редакция излъчвала ежедневно вече едночасова оригинална програма с 30-минутно повторение на английски и 25-минутно на френски език. В своите предавания колегите от тази редакция залагали на интервютата и разговорите на живо, като почти всички материали се представяли под формата на диалози, в които участвали и редакторите, кореспондентите и сътрудниците в редакцията на съответния език. Сред предаванията, които се радвали на най-голям слушателски интерес били онези, посветени на младежката тематика, както и минутите, в които водещите отговаряли на въпроси на слушатели. По подобен начин протичала и рубриката "Темата определяте вие", в която обаче гостували учени и специалисти от различни области, които също отговаряли на въпроси на слушатели. Специална част в програмата, подготвяна от африканска редакция била отделена и на клубовете на приятелите на България, създадени на Черния континент. Техните членове били изключително активни и организирали различни прояви, сред които литературни четения, вечери, посветени на българските традиции, бит, култура и кулинария. И това е било така не само там. "Предаванията на Радио България се слушаха редовно, записваха се на касети и се изпращаха заедно с писма от слушателите до нас в София. Водехме изключително интензивна кореспонденция със слушатели от цял свят. Получавахме по минимум 100 писма дневно" – спомня си Силвия Николова, започнала кариерата си в Арабска редакция, но превърнала се в сърцето на Българската редакция на Радио България след 1989 година.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

25.94 % е спадът на случаите на Covid-19 в България за седмица

2605 са новите случаи на коронавирус през изминалото денонощие. Това са 16% от направените 16 285 теста, съобщи Единният информационен портал. 247 025 са активните случаи. Хоспитализирани са 5399 пациенти , като 580 от тях са в интензивни отделения...

публикувано на 20.02.22 в 09:38

Спад на заразените, но ръст на починалите с Covid-19 за 7-дневен период

Новите случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие са 4737. Това са 22,3% от направените 21 251 тестове. 259 629 са активните случаи, показва справка в Единния информационен портал. В болница с Covid-19 са 6212 души - близо 70 повече от..

публикувано на 06.02.22 в 09:20

Номинациите за наградата „Сирак Скитник" са признание за Радио България

Днес Българското национално радио чества 87-та си годишнина. По традиция в Деня на радиото – 25 януари, ще станат ясни и носителите на наградата „Сирак Скитник“. Годишното отличие на БНР е учредено през 2001 година и се присъжда за принос в..

публикувано на 25.01.22 в 07:05