Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

86 години говорим на вашия език

В миналото Радио България е имало вярна аудитория и на Черния континент

Снимка: архив

Поглеждайки назад към богатата историческа съкровищница на Българското национално радио, откриваме любопитни факти, свързани с многоезичната програма Радио България. Макар да прекратява излъчванията си на къси и средни вълни през 2012, дотогава програмите на различни европейски езици, подготвяни ежедневно от колегите, достигат до почти всяка точка на света.

В следващите редове ще ви разкажем за редакция "Африка" на Предавания за чужбина на Българското национално радио. Започнала своите излъчвания през 1961 година, редакцията подготвяла ежедневни 20-минутни програми на френски и английски език.

В публикация, запазена в Справочна редакция на БНР, четем, че през 70-те години, африканска редакция излъчвала ежедневно вече едночасова оригинална програма с 30-минутно повторение на английски и 25-минутно на френски език. В своите предавания колегите от тази редакция залагали на интервютата и разговорите на живо, като почти всички материали се представяли под формата на диалози, в които участвали и редакторите, кореспондентите и сътрудниците в редакцията на съответния език. Сред предаванията, които се радвали на най-голям слушателски интерес били онези, посветени на младежката тематика, както и минутите, в които водещите отговаряли на въпроси на слушатели. По подобен начин протичала и рубриката "Темата определяте вие", в която обаче гостували учени и специалисти от различни области, които също отговаряли на въпроси на слушатели. Специална част в програмата, подготвяна от африканска редакция била отделена и на клубовете на приятелите на България, създадени на Черния континент. Техните членове били изключително активни и организирали различни прояви, сред които литературни четения, вечери, посветени на българските традиции, бит, култура и кулинария. И това е било така не само там. "Предаванията на Радио България се слушаха редовно, записваха се на касети и се изпращаха заедно с писма от слушателите до нас в София. Водехме изключително интензивна кореспонденция със слушатели от цял свят. Получавахме по минимум 100 писма дневно" – спомня си Силвия Николова, започнала кариерата си в Арабска редакция, но превърнала се в сърцето на Българската редакция на Радио България след 1989 година.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

201 са положителните проби за Covid-19

201 са новите случаи на коронавирус в България при направени 3195 теста през последното денонощие. Положителни са 6,29 % от пробите, показват данните в Единния информационен портал. Новопостъпили в болница с инфекцията са 13 пациенти. Общият брой на..

публикувано на 08.05.22 в 10:21

4,9% са положителните проби за Covid-19

263 са новите случаи на коронавирус в България за последните 24 часа. Положителни са 4,9% от направените 5362 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В болница с Covid-19 са 878 души, от тях 83 са в интензивно отделение...

публикувано на 01.05.22 в 10:12

Кога и как възникват предаванията за чужбина на българското радио (Част 1)

След като през 1936 година Радио София (тогавашното название на БНР) започва да излъчва на къси вълни чрез предавателя “ЕЛЗА” (думата е образувана от позивни на радиостанцията по международния код - Ел - Зет – А), се създават и предаванията за чужбина...

публикувано на 18.04.22 в 11:42