Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Спасовден село Бов празнува и приема гости от близо и далеч!

Снимка: bov.bg

За живописното старопланинско село Бов, извисило се над Искърското дефиле, днешният празник – "Възнесение Господне", или както хората го наричат Спасовден, носи двойна радост. Редом с християнския празник, хората там отбелязват и деня на селото с тържествен водосвет, по случай храмовия празник на черквата „ Свето Възнесение Господне“. От този ден започват и честванията, посветени на двете селища, село Бов и Гара Бов, които от 2006 г. насам, в седмицата от Възнесение до Петдесетница, символично свързват минало и настояще в „Празници на Бов“. Между двата големи християнски празника селото оживява, за да посрещне роднини и гости от цялата околност.

Специално за Спасовден, от ранни зори местните жени са приготвили курбан и независимо от това, че е работен ден, иначе опустялото селце е изпълнено с радостна глъч.

Още за историята и традициите на селото с вековна история, което днес празнува 816 години ще откриете в колекцията на Радио България: Село Бов – история и легенди


Съставил: Дарина Григорова

Снимки: bov.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35