Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илияна Йотова : Работим за запазване на българския език в историческите диаспори

Снимка: БГНЕС

Важно е да работим с нашите общности, независимо дали става дума за старата историческа миграция или за по-новите български общности, формирани буквално по целия свят – говорим за така наречената нова икономическа миграция. Това каза на среща с представители на българското национално малцинство в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова по време на посещението си по повод 130-ата годишнина на римокатолическата църква „Св. Троица“ в местната община Винга.

Вицепрезидентът посочи, че българските училища в цял свят, в които се преподава на майчин език, са вече над 450.

С ръководството на Западния университет в Тимишоара вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди възможностите за възобновяване лектората по български език и литература във висшето учебно заведение. В курса по български език могат да се включат повече младежи от историческата ни диаспора в Румъния.

"Надяваме се още през тази есен да дойде тук лектор от България. В момента тече конкурсът и още тази есен да започне курсът по български език... И в Стари Брешов, и във Винга, където бяхме два дни, се говори много добър български език и смятам, че сред тези деца ще има голям интерес", отбеляза вицепрезидентът.

Още от категорията

Българската общност в Истанбул ще се финансира от екзархийски имот

В истанбулския квартал "Шишли", недалеч от българската екзархия, се строи на терен, който е собственост на българската православна общност. Имотът е върнат от турското правителство преди 10 години и се оценява на около 500 млн. долара...

публикувано на 05.12.22 в 13:57

“Българска Коледа” в кипърското село Дериня

На “Българска Коледа” в кипърско “Коледно село” днес оживяват родните коледно-новогодишни традиции и обичаи чрез музика, танци и кулинарни изкушения. Представянето на страната ни в село Дериня в югоизточната част на острова е по покана кмета ...

публикувано на 03.12.22 в 10:58
Снимка: предоставена от организаторите

Български и италиански деца представят таланта си на фестивал в Рим

Италианската столица е домакин на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин", който продължава до 5 декември. Той се провежда под мотото "Светът в моите очи" и има за цел да стимулира детската креативност в областта на..

публикувано на 03.12.22 в 10:35