Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илияна Йотова : Работим за запазване на българския език в историческите диаспори

Снимка: БГНЕС

Важно е да работим с нашите общности, независимо дали става дума за старата историческа миграция или за по-новите български общности, формирани буквално по целия свят – говорим за така наречената нова икономическа миграция. Това каза на среща с представители на българското национално малцинство в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова по време на посещението си по повод 130-ата годишнина на римокатолическата църква „Св. Троица“ в местната община Винга.

Вицепрезидентът посочи, че българските училища в цял свят, в които се преподава на майчин език, са вече над 450.

С ръководството на Западния университет в Тимишоара вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди възможностите за възобновяване лектората по български език и литература във висшето учебно заведение. В курса по български език могат да се включат повече младежи от историческата ни диаспора в Румъния.

"Надяваме се още през тази есен да дойде тук лектор от България. В момента тече конкурсът и още тази есен да започне курсът по български език... И в Стари Брешов, и във Винга, където бяхме два дни, се говори много добър български език и смятам, че сред тези деца ще има голям интерес", отбеляза вицепрезидентът.

Още от категорията

Българи ще участват във Фестивала на етносите в Кишинев, Молдова

В пъстър калейдоскоп от звуци, ритми, вкусове и цветове ще се превърне тази неделя, 18 септември, молдовската столица Кишинев. Това е денят, в който градът за 21-ви път ще бъде домакин на популярния Фестивал на етносите "Единство чрез многообразие". В..

публикувано на 16.09.22 в 11:06
Снимка: Facebook/@bulgarianschoolireland

Българските неделни училища по света също отварят врати

Много български деца по света вече вземат своите уроци по роден език, история и култура , в неделните училища, докато на други това предстои от 15 септември, заедно с връстниците им у нас. Където и да се намират обаче, всички те уподобяват новата..

публикувано на 15.09.22 в 11:05

Вече може да се проверява къде ще се гласува в чужбина

От 14 септември гражданите могат да проверят местата и адресите на секциите за гласуване в чужбина. Те са публикувани на сайта на външно министерство .   Ръководителят на работната група "Избори" в министерството Иван Кондов припомни, че зад..

публикувано на 14.09.22 в 11:39