Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

4
Снимка: Facebook / @studiovoxpopuli

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната, независима българска култура, която тепърва ще се съвзема от COVID-пораженията върху връзката изкуство-публика. Мястото носи името "Контейнер" и е дело на "Студио за документален театър "Vox Populi" – група съмишленици, които преди десет години запознаха българската публика с жанра документален театър. 

"Контейнер" тръгва от идеята за театър, който е видим и пресреща хората по техния пешеходен трафик – достъпен, социален, реактивен. „Избрахме Паметника на Съветската Армия, защото не се страхуваме от сложното минало, защото знаем, че театърът вирее в конфликтна среда и вярваме в изкуството като социален жест, като хуманен акт, като най-чистото знаме на мира и близостта между хората“ – казват създателите му. 


В ефира на Радио София основателката на Студиото за документален театър и режисьор Неда Соколовска обясни, че това ще бъде сцена, на която ще бъдат представяни независими продукции, като приоритет ще имат творби, които имат социален характер и ангажираност, които са свързани с актуални обществено важни теми. „С голям приоритет за нас са куклени, детски представления“, каза още режисьорът.

Сценичният павилион на VOX POPULI се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Сцената на открито ще предлага културно съдържание до края на октомври, а програмата му може да намерите тук

Снимки: Facebook / @studiovoxpopuli

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15