Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите

Снимка: архив

Инфлацията изпревари ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката, потребителските цени скочиха с 10% на годишна база, наблюдава се обедняване на домакинствата. Това са част от изводите в анализ на Института за пазарна икономиката.

Средният ръст на заплатите през май и юни на годишна база е по-бавен от ръста на потребителските цени. Така увеличението на цените надхвърля това на средната брутна заплата с 4% през май и с 3,2% през юни, а през студените месеци ни очакват прогнози за още по-високи цени на храните, горивата и битовите сметки. Сред отделните отрасли единствено търговията и административните дейности показват по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията. Проблем остават и големите разлики във възнагражденията между отделните икономически сектори.

БНР подкасти:

Още от категорията

Вносът на работна ръка от чужбина ще бъде все по-честа практика в частния сектор

Войната в Украйна, продължаващата икономическа несигурност и инфлация у нас безспорно имат своето отражение върху доходите на хората, както и върху покупателната им способност. И докато служебното правителство плахо започва разговор със синдикати и..

публикувано на 23.11.22 в 11:15

Обсъжда се изграждането на две водноелектрически централи на Дунав

"България ще продължи да има ключова роля в енергийните проекти в региона и да бъде в центъра на взаимодействие". Това каза министърът на енергетиката Росен Христов по време на първия министерски енергиен диалог – Атина 2022, организиран от гръцкия..

публикувано на 22.11.22 в 18:39

“Фич” потвърди дългосрочния ни кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива, съобщиха от финансовото министерство. Рейтингът е подкрепен от силна външна и фискална позиция в..

публикувано на 19.11.22 в 12:42