Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инфлацията надхвърли ръста на заплатите

Снимка: архив

Инфлацията изпревари ръста на заплатите в почти всички сектори на икономиката, потребителските цени скочиха с 10% на годишна база, наблюдава се обедняване на домакинствата. Това са част от изводите в анализ на Института за пазарна икономиката.

Средният ръст на заплатите през май и юни на годишна база е по-бавен от ръста на потребителските цени. Така увеличението на цените надхвърля това на средната брутна заплата с 4% през май и с 3,2% през юни, а през студените месеци ни очакват прогнози за още по-високи цени на храните, горивата и битовите сметки. Сред отделните отрасли единствено търговията и административните дейности показват по-бърз ръст на заплатите в сравнение с инфлацията. Проблем остават и големите разлики във възнагражденията между отделните икономически сектори.

БНР подкасти:

Още от категорията

Румен Радев: За България Планът за възстановяване не е само финансови средства

Проектите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да гарантират устойчивото развитие на българската икономика. За България планът не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната. Това заяви президентът..

публикувано на 14.11.22 в 19:22

Летището в Балчик ще бъде площадка за революционния безпилотен самолет “Черен лебед“

Основаната от българите Свилен и Константин Рангелови компания за товарни превози с дрон ще си партнира с летището в Балчик в от подготовката за стартирането на предстоящите си търговски полети. Летателната програма е една от стъпките в процеса по..

публикувано на 13.11.22 в 12:05

Българска компания за производство на полезни сладки изкушения се готви за скок на международните пазари

Българска стартираща компания за производството на протеинови бонбони без захар, глутен, соя и мазнини не спира своето развитие и амбициозни идеи. След като бе оценена на 1 млн. лева от фонд за рискови инвестиции, компанията успя да привлече..

публикувано на 12.11.22 в 12:00