Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Властите в Скопие атакуват имената и работата на българските клубове

Снимка: БГНЕС

До 29 ноември българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля трябваше да смени своето име и подлежи на глоба до 10 000 евро. Комисията за защита от дискриминация в Северна Македония заяви, че предава казуса на македонската прокуратура, защото "клубът не само възхвалява Иван Михайлов, но и не премахна спорно съдържание от социалните мрежи".

Клубът имаше 45 дни да смени името, устава и програмата си, след като властите в Скопие решиха, че те „водят до национална и етническа дискриминация, насаждат омраза и нетърпимост“. Сигналът срещу клуба е подаден от крайнолявата партия "Левица".

По друг закон до февруари клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид също трябва да сменят своите имена.


Още от категорията

Българският културно-информационен център в Босилеград

Призоваха да се сигнализира Европа за арестите на българи в Босилеград

19 български интелектуалци от страната и чужбина с писмо сигнализираха президента на България Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и външния министър Николай Милков, че рестриктивните действия на сръбските власти срещу гражданите от български..

публикувано на 14.03.23 в 09:06

Български ученици от два континента - на среща в Ню Йорк

Ученици от 10 и 12 клас на Немската езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас са в САЩ, където посетиха седалището на ООН в Ню Йорк, след като през миналата година училището спечели проект на Централноевропейската инициатива. Целта на класирания сред трите..

публикувано на 14.03.23 в 00:03

Българчета зад граница ще проучват семейната история

Проект „Разкажи ми твоята история“, в който могат да се включат четири училища зад граница, стартира в началото на следващата учебна година. Това съобщиха в прессъобщение от Асоциацията на българските училища в чужбина. Пилотният проект е на младежкото..

публикувано на 13.03.23 в 18:23