Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Властите в Скопие атакуват имената и работата на българските клубове

Снимка: БГНЕС

До 29 ноември българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля трябваше да смени своето име и подлежи на глоба до 10 000 евро. Комисията за защита от дискриминация в Северна Македония заяви, че предава казуса на македонската прокуратура, защото "клубът не само възхвалява Иван Михайлов, но и не премахна спорно съдържание от социалните мрежи".

Клубът имаше 45 дни да смени името, устава и програмата си, след като властите в Скопие решиха, че те „водят до национална и етническа дискриминация, насаждат омраза и нетърпимост“. Сигналът срещу клуба е подаден от крайнолявата партия "Левица".

По друг закон до февруари клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид също трябва да сменят своите имена.


Още от категорията

24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в Лас Вегас

Българската общност в Лас Вегас се събра на голям празничен събор в “Bruce Trent Park” на 21 май, с който отпразнува в аванс Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май...

публикувано на 22.05.23 в 15:30

За 24 май в Чикаго българите проведоха празничен парад (фотогалерия)

Хиляди българи участваха в Парада на България по случай 24-ти май в Чикаго. Така българите от този регион в САЩ отбелязаха в аванс Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, съобщи за БГНЕС генералният консул на..

публикувано на 22.05.23 в 10:08
Илияна Йотова

Илияна Йотова чества 24 май в българското училище "Родна стряха" в Арадипу

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза заедно с учениците и учителите от българското училище “Родна стряха” в кипърския град Арадипу предстоящия Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност...

публикувано на 21.05.23 в 16:40