Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българската общност в Истанбул ще се финансира от екзархийски имот

Снимка: архив

В истанбулския квартал "Шишли", недалеч от българската екзархия, се строи на терен, който е собственост на българската православна общност. Имотът е върнат от турското правителство преди 10 години и се оценява на около 500 млн. долара.

Комплексът от 4 небостъргача ще има жилища, търговски и обществени площи, театър, културен център, конферентни зали, заведения, паркове и дом за възрастни, разказа пред БТА председателят на българската общност в мегаполиса Васил Лиязе.

Комплексът ще е завършен през 2023 г. и включва 1500 апартамента. Над 650 от тях са за хората от българската общност, а останалите -  за инвеститорите. След завършването комплексът ще подпомага финансово българската общност, чрез очакваните наеми.


Още от категорията

„Диктовка по български език“ в Молдова по случай 24 май

На 22 май в Молдова ще се проведе „Диктовка по български език“ по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. Състезанието е организирано от Главното управление на..

публикувано на 19.05.23 в 15:21
Снимка: Училище по български език „Св. св. Кирил и Методий“ във Валядолид

България празнува по целия свят своето слово, просвета и култура. България празнува България

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Иван Вазов Език свещен на моите деди език на мъки, стонове вековни, език на тая, дето ни роди за радост не - за ядове отровни. Език прекрасен, кой те не руга (само за българската..

публикувано на 19.05.23 в 14:22

Генералното ни консулство в Ню Йорк кани посетители “В къщата на баба”

Предмети, представящи традиционната материална култура на българите, ще бъдат изложени на 24 май в Генералното ни консулство в Ню Йорк. Инициативата под надслов “В къщата на баба” е част от поредицата “Корени и наследство”.   Посетителите ще могат да..

публикувано на 18.05.23 в 17:36