Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вторият ден на Рождеството е Събор на Пресвета Богородица и Ден на бащата

Снимка: dveri.bg

На втория ден на Рождество Христово църквата чества Събор на Пресвета Богородица.

Почита се и св. Йосиф Обручник, който е поел грижата за младенеца и Божията майка. Затова празникът се приема и за Ден на бащата.

Йосиф и Мария спасяват новородения Исус от разгневения цар Ирод. Владетелят се боял, че Божият син ще го свали от трона. За да е сигурен, че ще погуби детето, царят заповядал да бъдат избити всички новородени момчета във Витлеем. Жестокостта принудила Йосиф и Дева Мария заедно с младенеца да избягат в Египет. Затова освен, че прославя ролята на родителите за опазването на децата, празникът е послание – да сме състрадателни към бежанците, защото и семейството на Божия син бягайки е намерило спасение.

Още от категорията

Документална изложба за Съединението от 1885 г. тръгва на обиколка в страната

"Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“, е изложба, която Регионалният исторически музей – Пловдив прави достояние на публиката в други градове на страната. Ямбол е първата спирка на..

публикувано на 03.09.23 в 11:45

Освещават новия параклис “Св. Архангел Михаил” над гърменското село Дъбница

Новият параклис “Св. Архангел Михаил” над гърменското село Дъбница днес ще бъде осветен, съобщи Симеон Чеков, който е един от инициаторите за построяването му. Изграждането на параклиса започва през 2020 г. с даренията на много хора и труда на..

публикувано на 03.09.23 в 05:30

Храм на нимфите проучват на Перперикон

България е сред най-богатите на археологически паметници държави в Европа, а мащабният археологически комплекс Перперикон в Източните Родопи не спира да изненадва своите изследователи. Последните новини са свързани с детайли за разкрит там древен..

публикувано на 28.08.23 в 12:55