Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукери от цяла България се готвят да разтърсят град Симитли

Снимка: БГНЕС-архив

Над 7000 души ще участват на ХIX фестивал на кукерските игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“ този уикенд (14 -15 януари) в Симитли.  По традиция всяка година, във втората събота на месец януари, кукери от цяла България се събират в южния български град, за да прогонят „злите духове“.

През двата наситени с музика и ритми почивни дни над 30 кукерски групи от цяла България ще разтърсят града край река Струма, като скачат с огромните си чанове, пеят и танцуват. Бабугери, мечки и мечкари, попове, кючекини, актуални образи от политиката и шоуто ще наричат за здраве и плодородие, като пресъздават стародавни народни обичаи.

Всяка група ще дефилира за около половин час, като представя и различен сурвакарски обичай. С всяка следваща година участниците стават все повече, а фестивалът се превърна в емблема на град Симитли.

Традиционно интересът към празника е много голям, а тази година, след отпадането на ограниченията, свързани с пандемията, в „Симитлия“ – Древната земя на кукерите“ ще вземат участие и групи от съседни страни, съобщиха от общината. Входът е свободен и всеки е добре дошъл да се наслади на вихъра на Сурва, който може да се види и усети в Симитли.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36