Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кукери от цяла България се готвят да разтърсят град Симитли

Снимка: БГНЕС-архив

Над 7000 души ще участват на ХIX фестивал на кукерските игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“ този уикенд (14 -15 януари) в Симитли.  По традиция всяка година, във втората събота на месец януари, кукери от цяла България се събират в южния български град, за да прогонят „злите духове“.

През двата наситени с музика и ритми почивни дни над 30 кукерски групи от цяла България ще разтърсят града край река Струма, като скачат с огромните си чанове, пеят и танцуват. Бабугери, мечки и мечкари, попове, кючекини, актуални образи от политиката и шоуто ще наричат за здраве и плодородие, като пресъздават стародавни народни обичаи.

Всяка група ще дефилира за около половин час, като представя и различен сурвакарски обичай. С всяка следваща година участниците стават все повече, а фестивалът се превърна в емблема на град Симитли.

Традиционно интересът към празника е много голям, а тази година, след отпадането на ограниченията, свързани с пандемията, в „Симитлия“ – Древната земя на кукерите“ ще вземат участие и групи от съседни страни, съобщиха от общината. Входът е свободен и всеки е добре дошъл да се наслади на вихъра на Сурва, който може да се види и усети в Симитли.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

В навечерието на Гергьовден Якоруда се подготвя за старинния обичай „Топене на белези“

В град Якоруда (Югозападна България) подготовката за един от най-тачените ни празници – Гергьовден – започва още от предния ден, 5 май, когато рано сутринта момите и невестите изваждат от сандъците шарените якорудски черги, с които накичват града..

публикувано на 05.05.23 в 05:25

Шануване в родопското село Жребичко: По следите на един изчезнал ритуал

"Ако някой се озовеше за пръв път в Жре́бичко, когато се провежда шануване, той в никакъв случай нямаше да разбере, че това са младежи, които отиват в казармата, а щеше да помисли, че е попаднал на някаква необичайна сватба" – казва..

публикувано на 04.05.23 в 11:28

Състави от Балканите се събират в Гоце Делчев за Международния ден на танца

В поредното 14-то издание на Международния ден на танца български, македонски, турски и гръцки фолклорни формации ще се надиграват в пиринския град Гоце Делчев. Програмата започва в събота следобед (29 април от 17.00 ч.) с традиционното и пъстро..

публикувано на 29.04.23 в 07:10