Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществената медия връчва годишните си награди

Радио България посреща 88-ия рожден ден на БНР с три номинации за „Сирак Скитник“

Екипът на руска редакция се съревновава за Голямата награда за принос в развитието на медията

Всеки ден е специален, но 25 януари е особено тържествен за всички нас, обитателите на Старата къща - отбелязваме 88 години от създаването на Българското национално радио. По традиция от 2001 година насам кулминацията на празника е връчването на годишните награди на БНР и обявяване на носителя на Големия приз „Сирак Скитник“, на името на първия директор на медията - Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима си Сирак Скитник.

Тържествената церемония е тази вечер в Първо студио на БНР и ще се излъчва пряко на сайта bnr.bg. и по националната програма „Хоризонт“. Измежду 24-ма номинирани - журналисти, предавания, радио-програми, музиканти и дирекции ще бъдат определени тазгодишните носители на отличията в три категории: радиожурналистика, радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект/ музикален проект и Голямата награда „Сирак Скитник“ за значим принос в развитието на Българското национално радио. Не без гордост си припомняме, че именно „Радио България“* беше миналогодишният носител на Голямата награда „Сирак скитник“ - статуетка на Вежди Рашидов. Признанието бе дадено за ежедневния чуждоезичен подкаст "България днес" на 9 езика, който беше възстановен през 2021 година. Програмата на английски, немски, руски, френски, испански, турски, гръцки, сръбски и албански език е уникален и до момента продукт в дигиталното пространство с многообразието от новини, теми и българска музика, които представят родината ни, такава каквато е днес.

"Тези звукови емисии се чуват от полярната база на нашите антарктици до плажовете на Куба", каза главният редактор на "Радио България" Красимир Мартинов при получаване на статуетката. След заявената гордост от стоицизма на колегите си, Мартинов завърши с думите: „Продължаваме напред!". И го направихме.

За последната една година програмата ни продължи да се развива и обогатява

Сдобихме се с нов член в медийното си семейство – румънска редакция и възстановихме звуковата програма на български език, която е достъпна на страницата и всеки делник от 19 часа. Усилията ни не останаха незабелязани и екипът на „Радио България“ отново получи номинация за предаването „България днес“ и за отразяването на парламентарните избори през 2022 година сред българите зад граница. С което изразяваме и благодарността си към вас, нашите слушатели и събеседници от целия свят, защото за пореден път доказахме, че заедно сме добър отбор „България“.

Номинация за Голямата награда „Сирак Скитник“ тази година заслужено получи и екипът на Руска редакция на „Радио България“.

В изключително трудните и непредвидими месеци на война в Украйна Десислава Семковска, Снежана Никифорова, Елена Паскалова, Мария Атанасова и Вилхелм Балтаджиян се придържаха към основния принцип в работата си – максимално коректно, пълно и обосновано на факти съдържание. Бяха насреща за помощ с превод, коментар или история на колегите си от различните програми на БНР и успяха да предават проверена информация от двете страни във войната.

Вилхелм Балтаджиян, Снежана Никифорова, Десислава Семковска и Елена Паскалова

„Номинацията е едно признание, което ние дружно сме заслужили, опитвайки се, колкото се може по-подробно, своевременно и на високо езиково ниво да информираме нашите потребители“ – казва Вилхелм Балтаджиян, „най-свежото попълнение“ в екипа на Руска редакция – „само“ от 22 години. С чувство за хумор в сериозния делник започва и официалното излъчване на програмите на руски език в Радио България на 1 април 1995 година. Днес страницата е една от най-четените и слушани на нашия сайт. „Потребителите ни са доста широко скроени и се интересуват от най-разнообразни теми и области“, обяснява ни Вили. 

„В крайна сметка ние сме „Радио България“ и нашата основна задача е да разпространяваме информация за това какво става в България, какво може да очаква един човек, чужденец, пристигайки на посещение тук. Наша цел е да бъдем максимално подробни и обхватни като теми за всичко, което се случва. И това привлича вниманието на хора от цял свят. Езикът разширява обхвата на тази информация отвъд конкретни държавни граници.“

В категория „Радиожурналистика“ е номинирана колегата ни музикален редактор Албена Безовска.

Албена Безовска

Последните три десетилетия нейният творчески път е свързан с „Радио България“. Професионалист с невероятен усет към музиката, която превежда българската душа на всички езици и континенти. А уникалното в работата на Радио България според Албена, е колективният дух и взаимопомощ, от която зависи най-доброто, което ще предложим на аудиторията си. Изключително емоционална за нея е номинацията:

„На първо място е изключително приятно да получиш признание от колегите си, защото това са хората, с които си работил всеки ден, години наред и се познавате много добре. Често съм затруднявала колегите си преводачи с музикални термини или с трудно преводими български обичаи, ритуали, наименования на ритуални предмети, но въпреки затрудненията сме научавали много неща един от друг и винаги е било много приятно.“

А пожеланието към професионалното й семейство е просто и от сърце:

Бих пожелала много кураж на всички колеги, защото през много изпитания сме преминавали и преминаваме отвъд творческото естество на работа. Искам да им пожелая да не губят вкуса си, радостта си от работата, независимо от безсънните нощи и от многобройните жертви, които всеки от нас се е налагало и се налага да прави в личния си живот или в личното си време. И преди всичко - да бъдат здрави!“

През 2023 година се навършват 140 години от рождението на Сирак Скитник и 80 години от неговата смърт. Българското национално радио ще отбележи годишнините с поредица от инициативи и събития, като първото от тях е тържествената церемония по връчване на Голямата награда „Сирак Скитник“ тази вечер. 

Повече за историята на Радио България вижте ТУК 

*В своя първообраз „Радио България“ се появява на 16 февруари 1936 г. От 1992 г. предаванията за чужбина на БНР се наричат „Радио България“, а от месец май 2004 г. екипът им поддържа и многоезичната страница на БНР в интернет. Днес програмата предоставя актуални новини в текст, картина, а от миналата година и в звук, за обществения живот, възможностите за работа и бизнес, за туристически пътувания и почивка, за значими обществени, културни и спортни прояви и събития от България, представляващи интерес за чуждестранна аудитория, част от която са и чуждите граждани, живеещи у нас или посещаващи страната ни. Най-големите почитатели на "Радио България" са българските общности в чужбина.

Снимки: БНР

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38