Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на Апостола – 5 туристически забележителности, свързани с живота и делото му

Снимка: bulgariatravel.org

Няма по-безспорна и вдъхновяваща личност за нас, българите, от Апостола на свободата Васил Левски. 150-годишнината от трагичната му гибел е повод да отдадем почит на тази светла българска икона, като посетим някои от най-емблематичните места, свързани с неговия живот и с революционно-просветителската му дейност. 

Национален музей „Васил Левски“

В сърцето на подбалканското градче, попадаме на малка едноетажна сграда, разположена в изпъстрен с цветя двор. Тук, на 18 юли 1837 г. е роден Васил Кунчев, получил прозвището Левски. Къщата е построена през 18 век от дядо му Кунчо Иванов и се състои от спалня, гостна, зимник, работилница и бояджийница. В годините около Освобождението обаче, сградата е изоставена и рухва. По-късно тя е възстановена, заедно с калдъръмения двор, чешмата и дувара. Днес всеки може да посети това свято място, да надникне в малките стаички с дървени долапи и трикраки столчета, където Апостолът е прекарал първите си години и да се запознае с негови оригинални снимки, лични вещи и документи.

Ловеч – задължителна спирка по следите на Левски

Това е "столицата" на изградената от него Вътрешна революционна организация. Тук Дякона прекарва най-дълго време, заедно със своите съратници, затова градът е белязан от неговото присъствие. В наши дни, туристите се отбиват в Туристическият информационен център, където се снабдяват с карта "По стъпките на Апостола".

"В Ловеч е най-големият музей на Васил Левски, с най-много негови лични вещи, както и най-големият негов паметник, висок 14 м – обяснява Станислав Стойчев от община Ловеч. – А на покрития мост има макет на града, където пък ще видите най-малкия паметник на Апостола. В църквата "Успение Богородично", точно до музея, Левски е пял в хора. Тук се намират и  къщите на български революционери Христо Цонев-Латинеца, на Мария и Никола Сиркови, където Дякона се укривал от турците."

Посетете Троянския манастир и килията – скривалище на Левски

Троянски манастир

Апостолът много често е пребивавал в светата обител, където основава единствения в България монашески революционен комитет. В наши дни на втория етаж на манастира може да разгледате музейна сбирка, посветена на българското националноосвободително движение, но не само.

"На този етаж е било скривалището на Васил Левски, тъй като оттук се е виждал целият път в далечината, така че ако е идвала потеря или някаква заплаха, са можели да реагират навреме" – казва Десислава Дочева, служител в Троянския манастир.

В дните преди залавянето му, братята монаси напразно увещавали Апостола да остане в манастира, заради усиленото му издирване от османската власт, ала Левски бил непреклонен.

Къкринското ханче, където Левски е заловен, е превърнато в музей

Къкринско ханче

На 27 декември 1872 г., след опит да пробие засадата на заптиетата, Апостола е ранен и заловен в Къкринското ханче. Оттук, окован във вериги, той е откаран с конска кола към своята гибел. По-късно ханчето било изоставено, а впоследствие е опожарено и унищожено. Но в първите десетилетия на 20-ти век родолюбиви българи го възстановяват. В двора на музея те поставят и паметна плоча, посветена на Апостола.

Вижте оригиналните вериги, в които е бил окован Дякона

Затворът-музей във Велико Търново
След залавянето му от турците, Левски е докаран в затвора на Велико Търново и е хвърлен в единична килия, където престоява четири дни. През това време е разпитван три пъти от извънреден турски съд. В наши дни затворът е превърнат в музей. Туристите могат да разгледат килията, в която е бил затворен Дякона, както и оригиналните вериги, в които е бил окован, а също и безценни предмети, свързани с революционната и просветителска дейност на най-обичания български национален герой.

Снимки: bulgariatravel.org, vlevskimuseum-bg.org, Музей „Васил Левски” – Ловеч, БГНЕС, museumvt.com

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10