Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 години от трагедията в река Лим

Мемориалът „Ангелите от Лим“ в Сърбия
Снимка: МВнР-архив

Навършват се 19 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца от Свищов. На 4 април 2004 г. към 22 ч. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. На завой в планински път, шофьорът губи контрол. Автобусът се свлича около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското с. Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за минути в придошлата река. Местни хора и футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ. От придошлата река Лим, дълбока 6 м. са извадени живи и спасени 38 души. На мястото на трагедията по-късно е издигнат мемориал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебното правителство предлага линия на бедност от 638 лв. за 2025 г.

Линията на бедност от догодина да стане 638 лв. – това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. Показателят за т.г. възлиза на 526 лв., което означава, че той ще нарасне с 21% и ще се разшири..

публикувано на 13.07.24 в 11:23

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич. Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни..

публикувано на 13.07.24 в 09:42
Стилияна Николова

Стилияна Николова оглави временното класиране на Световната Чалъндж купа в Клуж-Напока

Абсолютната европейска шампионка Стилияна Николова поведе в класирането на Световната Чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока. В първия ден от състезанието тя постигна най-високите резултати на обръч и топка, оставяйки..

публикувано на 13.07.24 в 08:57