Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 14 април 2023 г.

В християнските представи Разпети петък е най-мрачният и най-тъжният ден, белязан с болката, нечовешките страдания и кръстната смърт на Иисус Христос. На темата за разпятието, саможертвата, пътя към голгота, поучението и спасението е посветен този брой на „България днес“. С отец Борис Борисов от софийския храм „Свето Преображение Господне“ говорим за символите на Разпети петък и за пътя към Бога. С помощта на музикантите от формация „Светоглас“ се докосваме и до най-тъжната църковна песен – „Опело Христово“, изпълнявана в храмовете единствено в деня на Христовото погребение. Разказваме за историята и мисията на българската епархия в Западна и Средна Европа и даваме информация за великденските служби зад граница. Кога са издадени първите български великденски картички, научаваме от д-р Петър Величков. Водещ на броя е Красимир Мартинов. 


06:03 – Отец Борис Борисов за Разпети петък и Възкресението
10:40 – Православни богослужения в дните от Страстната седмица зад граница – къде и кога
18:50 – Българската епархия в Западна и Средна Европа – мисия и обхват
33:45 – Събития с български адрес по света
43:20 – За първите великденски картички в България
53:30 – За песнопението „Надгробное ридание“ („Опело Христово“)

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00