Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си спомним за Петър Ступел с песента "Закъснели срещи"

Снимка: Съюз на българските композитори

Днес се навършват 100 г. от рождението на композитора Петър Ступел. Роден на 27 април 1923 г. в София, той продължава традицията в семейството на професионални музиканти – учи пиано от ранна възраст и завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" като ученик по пиано на проф. Андрей Стоянов и композиция в курсовете по композиция (бъдещата катедра по композиция) при проф. Панчо Владигеров. Рано спечелил слава като отличен пианист и композитор, след дипломирането си специализира в Музикалната академия "Ференц Лист" в Будапеща – пиано и композиция.

Началото на професионалния му път е обвързано с Детската редакция на Радио София.

Петър Ступел е автор на редица популярни детски песни, най-известни от които остават "Зайченцето бяло" и "Аз съм Сънчо", която създава заедно с Димитър Николов Спасов за телевизионното предаване "Лека нощ, деца" на Българската национална телевизия.

В творчеството му фигурират още класически произведения, музика към филми, но и много забавни песни, превърнали се в шлагери (като "Снегът на спомена", "Веселина" и др.).

Ще си спомним за Петър Ступел с песента "Закъснели срещи" по негова музика и стихове на Петър Караангов, в изпълнение на Мария Нейкова и Михаил Белчев, спечелила Първа награда на фестивала "Златният Орфей" през 1969 г.

„Кратки срещи в непознати улици.

Във градчета с разцъфтели люляци.

Само миг и ние ще сме влюбени.

Само миг, о, мигове изгубени…“

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10